Informacje

mleko / autor: Pixabay
mleko / autor: Pixabay

Do Unii płynie więcej polskiego mleka

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 1 lutego 2021, 21:00

  • Powiększ tekst

Przychody z eksportu produktów mlecznych uzyskane przez krajową branżę mleczarską kształtowały się na poziomie zbliżonym do notowanego w roku 2019 i wyniosły ponad 2,1 mld euro, podało Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR), powołując się na dane Ministerstwa Finansów. Jednocześnie, na import tego asortymentu wydatkowano blisko 1 mld euro (4,4 mld zł), o 1 proc. mniej niż rok wcześniej

Produkty mleczne z Polski tradycyjnie eksportowane były przede wszystkim do UE. W okresie styczeń–listopad 2020 r. udział tych krajów w wartości wywozu wyniósł 67 proc. Wpływy uzyskane z eksportu do UE obniżyły się o 10%, do 1,4 mld euro. Głównymi odbiorcami produktów mlecznych były: Niemcy (18 proc. wartości – 395 mln euro), Czechy (6 proc. – 137 mln euro), Wielka Brytania i Niderlandy (po 5 proc. – odpowiednio 108 mln euro i 101 mln euro) - czytamy w raporcie.

Dodatnie saldo obrotów handlowych artykułami mleczarskimi w okresie jedenastu miesięcy 2020 r. ukształtowało się na poziomie ponad 1,1 mld euro (5,1 mld zł), o 1 proc. wyższym niż przed rokiem, podał KOWR.

Udział krajów nienależących do UE i WNP w wywozie produktów mlecznych wyniósł 27 proc. wobec 23 proc. rok wcześniej. Wpływy uzyskane z eksportu osiągnęły 0,6 mld euro, o 16 proc. więcej niż w porównywalnym okresie 2019 r. Największy udział w eksporcie miały Chiny (5 proc. wartości wywozu – 109 mln euro), Algieria (4 proc. – 84 mln euro), a także Arabia Saudyjska (2 proc. – 48 mln euro), podano również.

W strukturze wywozu produktów mlecznych dominującą pozycję zajmują sery i twarogi, których eksport w okresie styczeń–listopad 2020 r. stanowił 35 proc. wartości ogółem. Na kolejnych pozycjach uplasowały się mleko płynne i śmietana (z 18 proc. udziałem) oraz mleko zagęszczone i w proszku (14 proc.). Lody stanowiły 10 proc. udziału w wartości eksportu produktów mlecznych z Polski, a serwatka – 9 proc. - podał KOWR.

ISBnews, mw

CZYTAJ TEŻ: Premier: Do gastronomii płynie największa pomoc

CZYTAJ TEŻ: Surowce idą w górę i liczą na jeszcze więcej

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych