Już wkrótce do kupienia będzie "normalne" pieczywo
Niedługo konsumenci będą mogli kupić pieczywo pozbawione wszelkiej chemii.
Taki standard pieczywu ma zapewnić System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP, który już zostanie niedługo rozszerzony o produkty piekarnicze.
- Prawie rok czasu trwały wspólne prace ze Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP nad opracowaniem zeszytu branżowego dotyczącego pieczywa. Dokument, który właśnie otrzymał ostateczny kształt i został zaakceptowany przez branżę, zawiera szczegółowe normy dotyczące wytwarzania produktów zbożowych. Po rozmowach z licznymi przedstawicielami branży doszliśmy do wniosku, że produkty piekarskie warto objąć gwarancją jakości QAFP
- powiedział prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) Wiesław Różański.
Celem tych działań jest zahamowanie spadkowej tendencji spożycia chleba w gospodarstwach domowych w Polsce. Jak bowiem wskazują badania, Polacy niechętnie kupują pieczywo ze względu na jego wysoką cenę, niewspółmierną do stale pogarszającej się jakości. Znak QAFP na wyrobach piekarniczych ma być gwarancją dla konsumenta, że produkt został wytworzony przy zachowaniu restrykcyjnych norm, a jego smak i jakość zawsze będzie powtarzalna.
Szczegółowe normy jakościowe mają także stanowić szansę dla piekarni i cukierni, które w chwili obecnej dotknęła fala masowej likwidacji. Jak podkreślił prezes Różański widoczne jest duże zainteresowanie Systemem ze strony branży piekarniczej. Uzyskanie certyfikatu QAFP przez piekarnie pozwoli utrzymać się na rynku i zdobyć zaufanie konsumentów pieczywa”.
Multiproduktowy System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP powstał w 2008 r. z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Obecnie dotyczy kulinarnego mięsa wieprzowego, drobiowego i wędlin. UPEMI oczekuje właśnie na zatwierdzenie przez Ministerstwo Rolnictwa zeszytu branżowego dotyczącego pieczywa. W listopadzie powstały także dwa koła branżowe przy Unii: Koło Garmażeria i Koło Zielarskie.
- System QAFP od początku kierował się filozofią, aby objąć swoim zakresem wiele produktów spożywczych, nie tylko mięso i jego przetwory. Jak tylko otrzymamy zatwierdzenie zeszytu branżowego dotyczącego pieczywa natychmiast ruszymy z procesem certyfikacji tych produktów
- dodał prezes Różański.
Jas