TYLKO U NAS
Rusza sezon na agrest. To skarbnica cennych składników
Agrest czasy swojej największej świetności ma już za sobą, to nadal dla wielu ludzi jest niezwykle cennym dodatkiem do diety. Okazuje się także skarbnicą cennych składników, dzięki którym wspomaga utrzymywanie zdrowia. Oto dlaczego warto spożywać agrest, szczególnie gdy jest na niego sezon.
Dlaczego jest tak wartościowy?
Agrest jest prawdopodobnie jednym z najmniej docenianych owoców goszczących na polskich stołach. Szkoda, bo jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Poza tym znajduje on szerokie zastosowanie w kuchni.
Owoc ten zawiera duże ilości magnezu, potasu, fosforu oraz wapnia. Jednak to z czego jest najbardziej znany, to duże ilości witaminy C, będącej silnym przeciwutleniaczem uczestniczącym między innymi w syntezie kolagenu czy spowalnianiu procesowi starzenia się komórek. Dostarcza on jej ponad 20 razy więcej, niż pomarańcza czy cytryna.
Sam w sobie dostarcza również innych związków o charakterze antyoksydacyjnym, takich jak kwas elagowy i kumarynowy wspierających pracę układu nerwowego. Wedle przeprowadzonych badań wspomniane związki biorą udział w unieszkodliwianiu enzymów odpowiedzialnych za namnażanie się i rozwój komórek nowotworowych. Działają także na hamowaniu mutacji zachodzących w komórkach i usprawnianiu procesu detoksykacji organizmu.
Agrest jest też świetnym źródłem błonnika pokarmowego. W 100 gramach znajdziemy go tam aż 3 gramy. Oprócz tego wpisuje się do kategorii owoców polecanych dla osób redukujących masę ciała (40 kcal/100 g).
Jak wykorzystać?
Na bazie agrestu można przygotować mnóstwo przysmaków, takich jak dżem czy tartę. Ponadto idealnie łączy się w różnego rodzaju koktajlach i sokach, a nawet jako wyraziste nadzienie do naleśników czy gofrów.
Filip Siódmiak
»» O zdrowiu i diecie czytaj więcej tutaj:
Jakie owoce chować do lodówki?