Informacje

Agrest zawiera ponad 20 razy więcej witaminy C, niż pomarańcza czy cytryna / autor: Pixabay
Agrest zawiera ponad 20 razy więcej witaminy C, niż pomarańcza czy cytryna / autor: Pixabay

TYLKO U NAS

Rusza sezon na agrest. To skarbnica cennych składników

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 12 czerwca 2024, 17:46

    Aktualizacja: 12 czerwca 2024, 18:32

  • Powiększ tekst

Agrest czasy swojej największej świetności ma już za sobą, to nadal dla wielu ludzi jest niezwykle cennym dodatkiem do diety. Okazuje się także skarbnicą cennych składników, dzięki którym wspomaga utrzymywanie zdrowia. Oto dlaczego warto spożywać agrest, szczególnie gdy jest na niego sezon.

Dlaczego jest tak wartościowy?

Agrest jest prawdopodobnie jednym z najmniej docenianych owoców goszczących na polskich stołach. Szkoda, bo jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Poza tym znajduje on szerokie zastosowanie w kuchni.

Owoc ten zawiera duże ilości magnezu, potasu, fosforu oraz wapnia. Jednak to z czego jest najbardziej znany, to duże ilości witaminy C, będącej silnym przeciwutleniaczem uczestniczącym między innymi w syntezie kolagenu czy spowalnianiu procesowi starzenia się komórek. Dostarcza on jej ponad 20 razy więcej, niż pomarańcza czy cytryna.

Sam w sobie dostarcza również innych związków o charakterze antyoksydacyjnym, takich jak kwas elagowy i kumarynowy wspierających pracę układu nerwowego. Wedle przeprowadzonych badań wspomniane związki biorą udział w unieszkodliwianiu enzymów odpowiedzialnych za namnażanie się i rozwój komórek nowotworowych. Działają także na hamowaniu mutacji zachodzących w komórkach i usprawnianiu procesu detoksykacji organizmu.

Agrest jest też świetnym źródłem błonnika pokarmowego. W 100 gramach znajdziemy go tam aż 3 gramy. Oprócz tego wpisuje się do kategorii owoców polecanych dla osób redukujących masę ciała (40 kcal/100 g).

Słodki przysmak z agrestowym smakiem / autor: Pixabay
Słodki przysmak z agrestowym smakiem / autor: Pixabay

Jak wykorzystać?

Na bazie agrestu można przygotować mnóstwo przysmaków, takich jak dżem czy tartę. Ponadto idealnie łączy się w różnego rodzaju koktajlach i sokach, a nawet jako wyraziste nadzienie do naleśników czy gofrów.

Filip Siódmiak

»» O zdrowiu i diecie czytaj więcej tutaj:

Jakie owoce chować do lodówki?

Bez cukru”, a „bez dodatku cukru”. Rozumiesz różnicę?

Jak przechowywać miód, aby nie stracił swoich właściwości?

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych