Mąka z trującym grzybem – za nic nie używaj!
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące przekroczenia dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 200, której producentem jest firma Młyny Szczepanki. GIS ostrzegł, że ochratoksyna A ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
„W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720” - przekazał GIS w komunikacie.
Ochratoksyna A - jak informuje GIS - jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
Spożycie niesie ryzyko dla zdrowia
Ostrzeżenie zostało wydane na podstawie oceny ryzyka przygotowanej przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego. Uznano, że spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Produktem, objętym ostrzeżeniem jest „Szczepanki Mąka żytnia typ 720”, o masie netto 1 kg, numerze partii: 21.12.2024 10:30:30 C/L1, z oznaczeniem daty minimalnej trwałości: 21/12/2024.
Producentem produktu jest firma Młyny Szczepanki Sp. z o.o.
Jak informuje GIS, producent niezwłocznie podjął działanie w celu wycofania z obrotu partii produktu, której dotyczy ostrzeżenie. Zapewniono, że organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu.
To już kolejny w ostatnich dniach problem z jakością mąki. GIS wycofał dwa dni temu z rynku mąkę żytnią razową typu 2000, wyprodukowaną przez firmę Radix-Bis Sp. z o.o. z siedzibą w Rotmance.
»» O wycofanej partii mąki czytaj tutaj:
Masz tę mąkę w domu? Natychmiast się jej pozbądź
PAP, sek
»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje.
»» Daniel Obajtek o tym, czy Orlen zostanie sprywatyzowany - oglądaj na antenie telewizji wPolsce24