Jaja z salmonellą – miej się na baczności!
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w piątek ostrzeżenie przed salmonellą w jednej z partii jaj „Kurza Paczka”. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej na powierzchni skorupek wskazanej partii jaj wykryto obecność Salmonella z grupy D.
Chodzi o produkt: KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt. Numer partii: 24.11.2024 (6) Termin przydatności do spożycia: 24.11.2024. Kod na skorupce jaja: 1PL 14271316. Kod kreskowy: 5909000517929. Producent: OVOS Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09- 320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania 14375901.
Producent wycofuje partię skażonych jaj
GIS poinformował, że producent wdrożył procedurę wycofania z rynku jaj z numerem partii 24.11.2024 (6). Chodzi o całą partię – zarówno klasę wagową M, jak i klasę wagową L, ponieważ pochodziły one z tej samej fermy i tej samej daty zniesienia.
W komunikacie zaznaczono, że wyniki badań próbek treści jaj i wymazów ze skorup jaj z kodem: 1PL 14271316 pobieranych w sierpniu i październiku 2024 r. przez Zakład Pakowania Jaj „OVOS” Sp. z o.o. nie wykazały obecności Salmonella spp.
Spożycie jaj z salmonellą grozi poważnym zatruciem
GIS podkreślił, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.
PAP, sek
»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje