Cukier tani jak barszcz (ukraiński?)
Ceny detaliczne cukru dawno już nie były tak niskie. Jego kilogram można kupić nawet za 1,50 zł! A w sklepach promocja goni promocję. Dlaczego cukier oferowany jest niemal za bezcen? Jak pisze portal strefaagro.pl, powody mogą zaskakiwać, a nawet oburzać.
Przede wszystkim zwiększyła się globalna podaż białych kryształków, a ceny na giełdach spadły o około jedną trzecią. Co więcej, już dziś wiadomo, że ceny skupu buraków cukrowych, jakie cukrownie zaproponowały plantatorom na przyszły rok, są niższe od tegorocznych nawet o 25 proc.
Produkujemy więcej niż zużywamy
Według GUS, roczna produkcja cukru wynosi w Polsce około 2,3 mln ton, natomiast spożycie utrzymuje się na poziomie 1,7 mln ton. Nadwyżkę tradycyjnie sprzedawaliśmy za granicę.
„Utopieni” w ukraińskim cukrze
Jednak w tym roku – w sytuacji masowego napływu ukraińskiego cukru – ten polski jest wypierany z rynków eksportowych i pozostaje w kraju. Krótko mówiąc: cukru jest przez to w Polsce o wiele za dużo.
Źródło: MRiRW
Oprac. GS
»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje
»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:
Plan Tuska. Zamach na 800 plus
Zaczyna się! Wjeżdża „zielona” podwyżka opłat drogowych
Jak radni koalicji dorzynają biznes w Olsztynie
»» Dr Karol Nawrocki w obronie obywatelskiego projektu ustawy #TakDlaCPK - oglądaj konferencję na antenie telewizji wPolsce24