Informacje
Krajowa branża cukru przestrzega przed skutkami importu cukru z Brazylii. Nz. cukrownia Glinojek należąca do Pfeifer & Langen Polska / autor: Fratria / LS+MK
Krajowa branża cukru przestrzega przed skutkami importu cukru z Brazylii. Nz. cukrownia Glinojek należąca do Pfeifer & Langen Polska / autor: Fratria / LS+MK

Import z Mercosur zabije krajowe cukrownie

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 4 września 2025, 13:34

  • Powiększ tekst

Przyjęte przez KE porozumienie między Unią Europejską a krajami Mercosur oznacza nierówną konkurencję dla unijnych producentów cukru i plantatorów buraków cukrowych - uważa Związek Producentów Cukru w Polsce. Sprzeciwiamy się zawarciu tej umowy - dodali jego przedstawiciele.

Komisja Europejska przyjęła 3 września umowę handlową z blokiem państw Ameryki Południowej, Mercosur. Zaproponowała porozumienie tymczasowe, które będzie obowiązywać do czasu ratyfikowania całościowej umowy przez parlamenty narodowe. Komisja zapowiedziała „hamulec bezpieczeństwa” w przypadku nadmiernego napływu produktów z tych krajów. W przypadku zakłóceń na rynku rolnicy będą mogli skorzystać z rekompensat w ramach rezerwy rolnej w wysokości 6,3 mld euro w przyszłym budżecie UE.

»» O decyzji w sprawie umowy UE-Mercosur czytaj tutaj:

Klamka zapadła! KE przyjęła umowę handlową z Mercosur

Sabotaż! Donald Tusk sprzedał polskie rolnictwo”

To Donald Tusk jest ojcem chrzestnym umowy Mercosur

Umowa z Mercosur radykalnie ograniczy rozmiar upraw w Polsce

Umowa oznacza nierówną konkurencję dla unijnego rynku cukru i wszystkich jego uczestników, zarówno plantatorów, jak i producentów. Cały europejski sektor cukrowniczy działa dziś w coraz ostrzejszych ramach Zielonego Ładu, podczas gdy importowany cukier z Ameryki Południowej będzie tańszy, bo wytwarzany przy dużo niższych standardach środowiskowych i społecznych” – wskazał dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce Michał Gawryszczak.

Jego zdaniem skutkiem tego w Polsce i w Unii Europejskiej będzie znaczące ograniczenie obecnego areału uprawy buraków cukrowych, a w Ameryce Południowej - wzrost wylesiania.

Umowa przewiduje szereg korzyści dla krajów Mercosur, m.in. koncesję z zerową stawką celną na cukier w wysokości 190 tys. ton cukru surowego do rafinacji wraz z preferencyjną stawką 98 euro za tonę na kolejne 183,6 tys. ton cukru; koncesję na 200 tys. ton etanolu do wszystkich zastosowań (poza przemysłem chemicznym), objętego preferencyjną stawką celną oraz bezcłową koncesję na 450 tys. ton etanolu dla przemysłu chemicznego - wyliczył Gawryszczak.

Cukier z Brazylii z dodatkiem substancji zakazanych w UE

Szef biura Związku zwrócił uwagę, że największa część dostępu do unijnego rynku cukru przypadnie Brazylii, która wykorzystuje dziesiątki substancji czynnych w środkach ochrony roślin, zakazanych w Unii ze względów zdrowotnych i środowiskowych.

Podkreślił, że umowa UE-Mercosur nałoży się na inne już zawarte porozumienia, które znacząco otworzyły rynek cukru UE, w tym z Ameryką Środkową, Kolumbią, Peru, RPA i Wietnamem. Należy pamiętać również o kolejnych umowach, które są obecnie w trakcie negocjacji z głównymi producentami cukru, takimi jak Ukraina, Tajlandia i Indie. Gawryszczak ocenił, że skumulowany wpływ wszystkich powyższych może być tragiczny dla branży produkcji cukru i będzie skutkował dalszym ograniczaniem upraw buraków cukrowych oraz dalszym zamykaniem cukrowni.

Napływ do Europy taniego cukru, importowanego z krajów Mercosur może jeszcze bardziej zakłócić rynek, zmniejszyć produkcję i doprowadzić do utraty wielu miejsc pracy” - stwierdził Gawryszczak.

Wezwał państwa członkowskie UE i Parlament Europejski do odrzucenia ratyfikacji tej umowy w jej obecnym kształcie.

Branża cukru w Polsce

Związek Producentów Cukru w Polsce reprezentuje branżę cukrowniczą zarówno w kraju, jak i na arenie międzynarodowej. Członkami ZPC są czterej producenci cukru działający w Polsce: Krajowa Grupa Spożywcza S.A., Pfeifer & Langen Polska S.A., Südzucker Polska S.A. i Nordzucker Polska S.A.

Polska jest trzecim po Francji i Niemczech producentem cukru w UE i eksporterem netto tego produktu. Produkcja w ostatnich latach kształtuje na poziomie ok. 2,0-2,4 mln ton cukru rocznie. W kampanii 2024/2025 krajowi producenci cukru wyprodukowali rekordową ilość - ponad 2,5 mln ton cukru. Zapotrzebowanie krajowe na cukier szacowane jest na ok. 1,7 mln ton. Nadwyżka cukru trafia na eksport. Przerobem buraków cukrowych w naszym kraju zajmuje się 17 cukrowni.

PAP, sek

»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje

»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:

Rządu Tuska miłość do wiatraków. „Branża na skraju bankructwa”

PKP Intercity wybrało. Kto wygrał umowę za 4,1 mld zł?

To Donald Tusk jest ojcem chrzestnym umowy Mercosur

»»Ekskluzywny wywiad z prezydentem Karolem Nawrockim po rozmowach w Białym Domu – oglądaj na antenie telewizji wPolsce24!

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych