Śmietanka, od której może zakręcić się w głowie
Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie obchodzi 110 urodziny. Połowa jej produkcji trafia na rynki "starej" Unii Europejskiej, a firma przygotowuje się do sprzedaży napoju alkoholowego na bazie śmietany
Mleczarnia w Oleśnie słynie na Górym Śląsku z produkowanych tradycyjnymi metodami masła, serów, śmietan i kefirów oraz traktowanej obecnie jako produkt marketingowy "śmietankówki" - napoju alkoholowego, którego głównym składnikiem jest śmietana.
Obecnie przerabiamy 1,4 mln litrów mleka miesięcznie. Z tego połowa trafia do naszych stałych odbiorców w krajach „starej” Unii Europejskiej, głównie do Niemiec. Jesteśmy w stanie sprzedać tam każdą nadwyżkę, a nie jest to proste biorąc pod uwagę fakt, że nasze produkty są tworzone według tradycyjnych technologii. Z jednej strony dających gwarancję dobrego smaku, jednak z drugiej wymagającej szybkiego obiegu towaru z racji krótszych terminów przydatności - wyjaśnia Wilhelm Beker, prezes OSM w Oleśnie.
Prawdziwym hitem produkcyjnym z Olesna jest "śmietankówka". Na razie jest oferowana jedynie na licznych wystawach żywności i jako specyficzny "przysmak regionalny" dla gości odwiedzających województwo.
To dość stara receptura. Niedaleko mleczarni była gorzelnia i prawdopodobnie pracownicy obydwu zakładów wspólnie wypracowali trunek o wyglądzie i smaku śmietany zawierający jednocześnie przyzwoitą porcję alkoholu. Teraz pozostaje nam tylko we właściwy sposób wykorzystać wyniki ich prac - powiedział Beker.
Według jego zapewnień, w mleczarni uruchomiono już procedurę związaną z uzyskaniem zezwoleń wymaganych przy produkcji i sprzedaży wyrobów alkoholowych.
Nie znamy jeszcze skali, w jakiej będziemy produkowali śmietankówkę. Zapewniam jednak, że nie zrezygnujemy z naszych tradycyjnych wyrobów. Obecnie dzięki nim mamy roczny obrót na poziomie 25 mln złotych, co daje naszym spółdzielcom gwarancję odbioru ich mleka i przyzwoity zysk - podkreśla Beker.
PAP, MS