Informacje

Ceny masła będą spadać

br

  • Opublikowano: 5 grudnia 2018, 18:18

    Aktualizacja: 5 grudnia 2018, 18:18

  • Powiększ tekst

Indeks cen na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii wzrósł o 2,2 proc. do 865 pkt. w stosunku do 846 pkt. wcześniej (20 listopada). Jak ocenia Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole, wzrost ten jest przejściowy i w kolejnych miesiącach można spodziewać się spadku cen produktów mlecznych – szczególnie masła.

Wczoraj odbyła się aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT zwiększył się na niej do 865 pkt. wobec 846 pkt. na poprzedniej aukcji przeprowadzonej 20 listopada br. (wzrost o 2,2 proc.),

Jak komentuje Olipra, wzrost indeksu był powyżej oczekiwań rynku, a sam indeks cen GDT „zwiększył się po raz pierwszy do maja br., kończąc swoją najdłuższą serię bez wzrostu cen w historii (12 aukcji z rzędu)”.

W kierunku zwiększenia indeksu oddziaływały wyższe ceny 7 z 9 jego składowych: maślanki w proszku (+16,9 proc.), bezwodnego tłuszczu mlecznego (+3,9 proc.), masła (+2,7 proc.), pełnego mleka w proszku (+2,5 proc.), kazeiny podpuszczkowej (+2,0 proc.), laktozy (+0,5 proc.) oraz odtłuszczonego mleka w proszku (+0,3 proc.). Przeciwny efekt miały niższe ceny sera Cheddar (-2,2 proc.). Serwatka nie była przedmiotem aukcji. Zmniejszyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 36 450 ton wobec 42 966 ton (-15,2 proc.) - pisze w komentarzu ekonomista Credit Agricole.

Dodaje, że „uwzględniając utrzymujący się najsilniejszy od 5 lat wzrost produkcji mleka w Nowej Zelandii uważamy, że wczorajszy wzrost indeksu GDT ma charakter przejściowy”.

W kolejnych miesiącach oczekujemy dalszego spadku cen produktów mlecznych, w szczególności masła. Będzie to oddziaływało w kierunku obniżania przez mleczarnie cen skupu mleka. Od początku 2019 r. dodatkowym czynnikiem sprzyjającym spadkom cen skupu mleka będzie wzrost cen energii, który mleczarnie najprawdopodobniej częściowo przerzucą na rolników. Wzrost kosztów zostanie w pewnym stopniu przerzucony także na konsumentów, co będzie ograniczało spadek dynamiki cen detalicznych produktów mlecznych – pisze w komentarzu Olipra.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych