Informacje

masło / autor: Pixabay
masło / autor: Pixabay

Nadchodzi mleczne tsunami

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 3 października 2018, 19:34

  • 1
  • Powiększ tekst

Wczoraj odbyła się aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Na szczególną uwagę w wynikach aukcji zasługuje kontynuacja spadku cen masła, które ukształtowały się na najniższym poziomie od października 2016 r. zwraca uwagę Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole.

Spadkowi cen masła sprzyjają oczekiwania na silny wzrost produkcji mleka w Nowej Zelandii, która odpowiada za ok. 50 proc. światowego eksportu masła. Zgodnie z danymi DCANZ (Dairy Companies Association of New Zealand) w pierwszych trzech miesiącach sezonu 2018/2019 produkcja mleka w tym kraju zwiększyła się o 5,5 proc. r/r, co jest najlepszym początkiem sezonu od 5 lat. Wzrostowi produkcji mleka w Nowej Zelandii sprzyjają korzystne warunki agrometeorologiczne. Wyniki aukcji GDT stanowią wsparcie dla naszej oceny, zgodnie z którą światowy rynek mleka w III kw. 2017 r. wszedł w spadkową fazę cyklu i pozostanie w niej do IV kw. 2019 r. - komentuje Olipra.

Do powrotu spadkowego trendu cen masła – jak oceniał wcześniej ekonomista Credit Agricole – doszło po przejściowym wzroście cen w I poł. roku, co wiązało się z niższą produkcją mleka w Nowej Zelandii. Czytaj także: Ceny masła na GDT najniżej od grudnia 2016 r.

Indeks cen GDT zmniejszył się na wczorajszej aukcji produktów mlecznych do 898 pkt. wobec 916 pkt. na poprzedniej aukcji przeprowadzonej 18 września br. (spadek o 2,0 proc.), co – jak dodaje Olipra - było wyraźnie poniżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii.

Indeks cen GDT ukształtował się tym samym na najniższym poziomie od października 2016 r. Warto zauważyć, że była to już 9 aukcja z rzędu, na której indeks GDT nie odnotował wzrostu – pisze ekonomista w komentarzu.

W kierunku zmniejszenia indeksu oddziaływały niższe ceny 5 z 9 jego składowych: masła (-5,9 proc.), bezwodnego tłuszczu mlecznego (-4,4 proc.), pełnego mleka w proszku (-1,2 proc.), sera Cheddar (-1,2 proc.) oraz odtłuszczonego mleka w proszku (-0,3 proc.). Przeciwny efekt miały wyższe ceny maślanki w proszku (+3,6 proc.), kazeiny podpuszczkowej (+3,0 proc.) oraz laktozy (+0,6 proc.). Serwatka nie była przedmiotem aukcji. Zwiększyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 41 981 ton wobec 39 143 ton (+7,3 proc.). Kolejna aukcja GDT odbędzie się 16 października.

Powiązane tematy

Komentarze