Żywność pod stałą kontrolą, mimo epidemii
Mimo epidemii koronawirusa żywność jest kontrolowana - poinformował resort rolnictwa. Jak dodał, kontrole mają zapewnić, że produkowane artykuły rolno-spożywcze są bezpieczne i odpowiedniej jakości handlowej.
Kontrole żywności prowadzi Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podległa ministrowi rolnictwa.
Jak zaznaczono komunikacie, do ministra oraz inspekcji docierają prośby od przedsiębiorców i organizacji branżowych o ograniczenie lub wręcz zaniechanie działań kontrolnych, a także informacje o przypadkach nie wpuszczania inspektorów na teren zakładów.
„Zdajemy sobie sprawę z krytycznej sytuacji, w jakiej znaleźli się polscy przedsiębiorcy w związku z dynamicznym wzrostem zakażeń wirusem SARS-CoV-2. W pełni rozumiemy obawy przedstawicieli branży spożywczej związane z ryzykiem konieczności przerwania produkcji i zamknięcia zakładów z powodu zawleczenia na ich teren koronawirusa” - zapewnia ministerstwo.
Mimo globalnej pandemii, ruch towarowy środków spożywczych nadal trwa i musi mieć zapewnioną ciągłość. Łańcuch dostaw żywności musi tak funkcjonować, by konsument miał pewność, że żywność, którą kupuje jest bezpieczna, nie jest zafałszowana i spełnia wszelkie wymogi prawa żywnościowego - zaznacza resort.
„Na bieżąco analizujemy sytuację związaną z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2 w naszym kraju i jej wpływ na realizację zadań poszczególnych inspekcji. Działania kontrolne prowadzone są ze szczególnym zachowaniem zasad higieny i ograniczeniem liczby osób, z którymi inspektorzy mają bezpośredni kontakt oraz ograniczają się do kontroli niezbędnych takich jak np. kontrole graniczne” - zapewniło MRiRW.
Czytaj też: Żywności nie zabraknie: Polska ma nadprodukcję!
PAP/kp