Informacje

burger / autor: pixabay
burger / autor: pixabay

Burger z konopi. Polska firma chce zawojować świat

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 17 maja 2023, 22:10

    Aktualizacja: 17 maja 2023, 22:16

  • Powiększ tekst

Polska firma Green Lanes tworzy burgera z roślin zamiast mięsa. Zdaniem klientów, smakuje tak samo dobrze jak tradycyjny mięsny burger. Roślinny zamiennik jest już dostępny w ponad 150 restauracjach. Wkrótce będzie można go również kupić w sklepach.

Aby sprostać eko-trendom w żywieniu i zadowolić rosnącą grupę zwolenników diet roślinnych, firma Green Lanes opracowała unikalną metodę pozyskiwania białka z konopi.

Wiedząc o tym, że konopie mają bardzo szerokie zastosowanie i że ziarno konopi jest bardzo bogate w białko, zaczęliśmy szukać nowych zastosowań. A że białko konopi jest dobrej jakości, jest dobrze przyswajalne, to uznaliśmy, że spróbujemy na jego podstawie stworzyć roślinny zamiennik mięsa — powiedział w rozmowie ze spidersweb.pl Jacek Kramarz, szef i współzałożyciel marki.

Firmy, które tworzą zamienniki mięsa, rosną w tempie błyskawicznym i walczą o klientów będących na diecie roślinnej.

Tak, ten rynek rzeczywiście rozwija się dość dynamicznie, i w Polsce i za granicą. Jest kilka czynników dla wzrostu tego rynku. Jednym z najsilniejszych jest przekonanie w pokoleniu już trochę młodszym ode mnie, że trzeba dbać o środowisko, trzeba dbać o planetę, a przemysł mięsny jest jednym z największych emitentów gazów cieplarnianych. Wiele osób z tego powodu ogranicza spożycie mięsa w swojej diecie, m.in. ze względu na ekologię. Chodzi też o względy etyczne, niezadawanie zwierzętom cierpienia, a także o powody zdrowotne — mówił Kramarz.

Ekologia jest znaczną siłą napędową spółki. Jak się okazuje uprawa konopi może być dużo bardziej ekologiczna niż uprawa innych roślin wykorzystywanych do produkcji roślinnych burgerów.

Trzeba pamiętać, że większość producentów roślinnych zamienników mięsa używa przede wszystkim soi lub roślin strączkowych. Soja ma pewne obciążenia, także środowiskowe, przez które to nie do końca optymalna ekologicznie alternatywa od mięsa. Uważamy, że w tym rynku białko konopne odegra bardzo dużą rolę.” – dodaje Kramarz.

spidersweb, jb

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych