Skupują muchomory czerwone?! Płacą po 60 zł/kg
W ostatnich dniach media obiegły wiadomości o niezwykłej popularności muchomora czerwonego, którego ceny na targowiskach zaczęły rosnąć, dochodząc do 60 zł za kilogram surowych grzybów i tysiąca złotych za kilogram grzybów suszonych. Sprawą zainteresowała się Inspekcja Sanitarna.
„7 listopada zbierze się działający przy ministrze zdrowia zespół doradczy, który zajmuje się środkami psychoaktywnymi. Tematem spotkania będą m.in. muchomory czerwone” – poinformował Główny Inspektor Sanitarny. Zaznaczył, że GIS jest za wprowadzeniem ustawowego zakazu obrotu tymi niejadalnymi grzybami. Po konsultacjach międzyresortowych i społecznych, zespół przedstawi ministrowi zdrowia rekomendacje, a ten będzie mógł znowelizować rozporządzenie związane z substancjami psychoaktywnymi.
Śmiertelnie groźne dla zdrowia i życia
GIS stoi na stanowisku, że spożycie muchomora czerwonego jest śmiertelnie groźne dla zdrowia i życia – nawet po obróbce termicznej, a objawy zatrucia mogą obejmować m.in. halucynacje, poczucie lęku czy zaburzenia jelitowe. W konsekwencji może dojść do uszkodzenia narządów wewnętrznych i nieodwracalnych zmian w organizmie.
Działanie dysocjacyjne
Poza tym, muchomor czerwony zawiera kwas ibotenowy i muscymol, które wykazują działanie dysocjacyjne, czyli powodują rozszczepienie psychiki od ciała.
Źródło: gis.gov.pl
Oprac. GS
»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje.
»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:
Zyski banków wzrosły w skali roku o blisko połowę!
Przemysł osiągnął dno dołka. Teraz w górę?
»» Czy rząd Donalda Tuska wróci do wyprzedaży polskiego majątku - oglądaj na antenie telewizji wPolsce24