Ostrzeżenie GIS: Salmonella w mielonym pieprzu
W czterech partiach mielonego czarnego pieprzu, wyprodukowanego przez firmę Białegostoku, wykryto bakterie Salmonella - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny.
Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Bakterię wykryto w trakcie badań urzędowych. Wycofaniu podlegają cztery serie mielonego pieprzu wyprodukowane przez Agnex Krzysztof Wierzbicki 15-659 Białystok ul. Hotelowa 38.
Chodzi o produkty: pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii 1309/6 i data trwałości 03.2021; pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii 2509/6 i data trwałości 03.2021; pieprz czarny mielony,1 kg, numer partii 2509/6 i data trwałości 03.2021 pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2409/6 i data trwałości 03.2021.
Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Pałeczki salmonelli są jedną z najczęstszych przyczyn zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego.
Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy,charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.
PAP/autor: Katarzyna Lechowicz-Dyl