Informacje

Ilustracja / autor: Pixabay
Ilustracja / autor: Pixabay

Uwaga! Salmonella w gorczycy

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • 16 lipca 2019
  • 10:20
  • 0
  • Tagi: bakteria biznes GIS prawo żywość
  • Powiększ tekst

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakterią Salmonella typhimurium, którą wykryto w produkcie „Gorczyca biała cała”.

Producentem wyrobu jest Prymat Sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój.

GIS poinformował, że podczas badań produktu w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Salmonella typhimurium w 4 z 5 badanych próbkach.

Ostrzeżenie dotyczy partii 1298133 produktu „Gorczyca biała cała” z terminem przydatności do spożycia 05.2022.

Zostały podjęte działania w celu ustalenia miejsc dystrybucji kwestionowanej partii produktu i wycofania jej z obrotu - zapewnia GIS.

Prymat podał, że wszyscy klienci, którzy kupili produkt ze wskazanym w komunikacie numerem partii, zostali zidentyfikowani i poinformowani oraz poproszeni o zwracanie go do magazynów firmy.

Producent informuje wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego, że odpowie na wszelkie pytania pod numerem (32) 47-33-833 lub przez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl.

Sanepid zaleca konsumentom, by nie spożywali wskazanych partii produktu.

Ewentualne spożycie, szczególnie bez obróbki termicznej, grozi zatruciem pokarmowym.

PAP, MS

Komentarze