Uwaga! Salmonella w gorczycy
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakterią Salmonella typhimurium, którą wykryto w produkcie „Gorczyca biała cała”.
Producentem wyrobu jest Prymat Sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój.
GIS poinformował, że podczas badań produktu w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Salmonella typhimurium w 4 z 5 badanych próbkach.
Ostrzeżenie dotyczy partii 1298133 produktu „Gorczyca biała cała” z terminem przydatności do spożycia 05.2022.
Zostały podjęte działania w celu ustalenia miejsc dystrybucji kwestionowanej partii produktu i wycofania jej z obrotu - zapewnia GIS.
Prymat podał, że wszyscy klienci, którzy kupili produkt ze wskazanym w komunikacie numerem partii, zostali zidentyfikowani i poinformowani oraz poproszeni o zwracanie go do magazynów firmy.
Producent informuje wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego, że odpowie na wszelkie pytania pod numerem (32) 47-33-833 lub przez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl.
Sanepid zaleca konsumentom, by nie spożywali wskazanych partii produktu.
Ewentualne spożycie, szczególnie bez obróbki termicznej, grozi zatruciem pokarmowym.
PAP, MS