Informacje

Ilustracja / autor: Pixabay
Ilustracja / autor: Pixabay

Uwaga! Salmonella w gorczycy

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 16 lipca 2019, 10:20

  • 0
  • Powiększ tekst

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakterią Salmonella typhimurium, którą wykryto w produkcie „Gorczyca biała cała”.

Producentem wyrobu jest Prymat Sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój.

GIS poinformował, że podczas badań produktu w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Salmonella typhimurium w 4 z 5 badanych próbkach.

Ostrzeżenie dotyczy partii 1298133 produktu „Gorczyca biała cała” z terminem przydatności do spożycia 05.2022.

Zostały podjęte działania w celu ustalenia miejsc dystrybucji kwestionowanej partii produktu i wycofania jej z obrotu - zapewnia GIS.

Prymat podał, że wszyscy klienci, którzy kupili produkt ze wskazanym w komunikacie numerem partii, zostali zidentyfikowani i poinformowani oraz poproszeni o zwracanie go do magazynów firmy.

Producent informuje wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego, że odpowie na wszelkie pytania pod numerem (32) 47-33-833 lub przez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl.

Sanepid zaleca konsumentom, by nie spożywali wskazanych partii produktu.

Ewentualne spożycie, szczególnie bez obróbki termicznej, grozi zatruciem pokarmowym.

PAP, MS

Powiązane tematy

Komentarze