Na rynku zaczyna brakować warzyw i owoców
Dostawy krajowych warzyw i owoców od polskich producentów nie pokrywają zapotrzebowania. Nadal są niedobory kapusty, kalafiorów, fasolki szparagowej, ziemniaków; zbyt mała jest podaż malin - poinformował ekspert rynku Maciej Kmera.
W mijającym tygodniu kapusta biała kosztowała 5-6 zł/szt., kalafior 4-6 zł/szt., fasolka 8-10 zł/kg, a krajowe ziemniaki kosztowały 2-2,5 zł/kg. Ustabilizowała się podaż rzodkiewki, można ją nabyć w cenie 1-1,3 zł/pęczek. Sporo jest papryki krajowej, której ceny nawet spadły do poziomu 3,75-5 zł/kg.
Tanieje cebula w łusce, teraz trzeba za nią zapłacić - 1,33-1,6 zł/kg, mniej kosztuje pietruszka - 8-10 zł/kg, zakup selera - to wydatek 3 zł/kg, a marchwi - 1,2-1,4 zł/kg. W ciągu tygodnia znacząco spadła cena pomidorów malinowych z 7,5 zł/kg do 5,5 zł/kg. Cena pomidorów czerwonych pozostaje bez zmian - 4,5-5 zł/kg
Na rynku w Broniszach odczuwalne są niedobory malin, których cena nadal oscyluje wokół 16-22 zł/kg. Wiosenne maliny już się skończyły, a jesienne odmiany, czyli Polka i Polana, dopiero zaczynają owocować.
W sprzedaży hurtowej jest bardzo dużo śliwek różnego typu w cenach 1-3 zł/kg, tanie są także morele krajowe - 2-4 zł/kg i krajowe brzoskwinie - 1,5-2,5 zł/kg. Na rynku w Broniszach oferowanych jest coraz więcej letnich odmian jabłek, takich jak Piros, Paula Red, a nawet Antonówka - ceny od 1,5 do 2,5 zł/kg. Pojawiły się pierwsze dostawy letnich gruszek odmian Faworytka (Klapsa) w cenie 3-4 zł/kg.
W ostatnich dniach znacznie podrożały borówki amerykańskie do 14-18 zł/kg
Kończą się czereśnie, obecnie oferowane pochodzą już z chłodni i kosztują 12-16 zł/kg. (PAP)SzSz