Wideo. Gastronomia - jak przetrwać pandemię?
Niecierpliwie wypatrujemy końca pandemii. To czas szczególnie trudny dla niektórych branż, w tym dla gastronomii i organizatorów imprez. Nie wszystkie firmy przetrwają kryzys, ale na pewno te, które walczą szukając dobrych rozwiązań i nowych możliwości
Gdy jedne branże trwają w zamrożeniu, pojawiają się inne pilne potrzeby. Ten kto je dostrzega i ma pomysł jak wykorzystać niszę, przebranżowi się na czas pandemii. A być może poszerzy swoją działalność na dłużej. Właścicielka Browary Księży Młyn w Łodzi, podobnie jak inni restauratorzy, jest w trudnej sytuacji. Klientów jest mało, a organizacja eventów została wstrzymana zupełnie. Jednak zamiast zwalniać załogę i ogłaszać upadłość, Karina Bąk odważnie podjęła się nowego biznesu. Zakupiła profesjonalne maszyny, podjęła współpracę z polskimi producentami surowców, zaangażowała ekspertów i … szyje doskonałej jakości maseczki.
Jestem osobą elastyczną, w trudnych momentach pełnych wyzwań szukam nowych rozwiązań. W tej chwili maseczki są niezbędne. Tak więc rozpoczęliśmy produkcję – najpierw na chińskiej maszynie, a teraz już na wyprodukowanych w Polsce. Używamy tkanin polskich producentów. Nasze maski to wyrób medyczny klasy I, produkowane są wg normy ISO EN14683+AC:2019 typ II, IIR. Maski te są przeznaczone głównie dla personelu medycznego i na sale operacyjne
— opowiada Karina Bąk
Cały materiał:
wPolityce/wPolsce