Gastronomia postawiła na szybki zysk
Takiego wysypu nowych działalności w tej branży nie było od lat, ale nie oznacza to, że restauratorzy pożegnali się z kryzysem - czytamy w czwartkowym wydaniu „Dziennika Gazety Prawnej”
Na koniec czerwca działało w kraju ponad 91 tys. 200 restauracji, barów, punktów mobilnych. To nie tylko więcej niż w 2021 r., kiedy było ich 89 tys. 200, ale rekord od co najmniej dekady - napisano.
Powołując się na dane zebrane przez firmę Dun&Bradstreet dla „DGP” wskazano, że „od 2011 r. ich liczba urosła o 20 tys. 800”.
Sytuacja jest paradoksalna, bo jednocześnie z rynku słychać głosy o tym, że jeszcze nigdy biznesu nie prowadziło się w tej branży tak trudno. Najpierw pandemia, potem braki kadrowe, rosnące koszty działalności, związane z drożejącymi artykułami spożywczymi, oczekiwaniami finansowymi pracowników, coraz wyższymi rachunkami za prąd czy gaz - napisano w dzienniku.
Jak twierdzą nasi rozmówcy, mimo paragonów grozy, chętnych na jedzenie poza domem nie brakuje - czytamy.
Szczególnie w miejscowościach turystycznych, bo w pozostałych regionach popyt faktycznie osłabł. Mam pełne obłożenie każdego dnia, mimo że ceny w karcie zostały podniesione o 30 proc. Zatem nie narzekam – powiedział w rozmowie z „DGP” prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej i twórca jednej z sieci gastronomicznych Jacek Czauderna.
„Jego zdaniem lokale w Polsce mogłyby obsłużyć jeszcze więcej osób, gdyby nie braki kadrowe. Na skutek pandemii z gastronomii odeszło 35 tys. pracowników” - napisano w artykule.
„25 tys. z nich udało się odzyskać. To oznacza, że dziś wciąż jeszcze brakuje 10 tys.” – tłumaczy Czauderna. Podkreśla, że „do pracy zgłaszają się głównie osoby bez kwalifikacji”.
Jak podkreślono, „eksperci twierdzą, że w branży ciągle można zarobić”. „Przez wzrost kosztów marże spadły, ale są nadal dwucyfrowe. Nie jest to już 25 proc., jak bywało w poprzednich latach, ale ok. 15 proc.” - napisano.
Wielu przedsiębiorców liczy na szybki zarobek podczas wakacji. Zwłaszcza że z różnego rodzaju badań rynkowych wynika, iż w tym roku więcej Polaków wyjeżdża na wakacje, ale spędza je przede wszystkim w kraju - wyjaśniono w artykule.
Zwrócono uwagę, że dane Dun&Bradstreet to potwierdzają. „Ruchome placówki gastronomiczne zanotowały największy skok od stycznia do czerwca – o 8,5 proc., co daje w praktyce 344 nowe placówki. Na koniec pierwszego półrocza było ich więc w kraju 4 tys. 389. Dla porównania liczba restauracji wzrosła o 1,9 proc. do 58 tys. 300” - napisano.
Czytaj też: Więcej Polaków zmienia pracę z powodu utraty zatrudnienia
PAP/KG