Informacje

Szacuje się, że całkowita wartość rynku HoReCa zwiększy się w br. o 8,4 proc. r/r. (zdj. ilustracyjne) / autor: Pixabay
Szacuje się, że całkowita wartość rynku HoReCa zwiększy się w br. o 8,4 proc. r/r. (zdj. ilustracyjne) / autor: Pixabay

Alarm! Długi hoteli, restauracji i cateringu to 2 mld zł

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 27 sierpnia 2024, 11:12

    Aktualizacja: 27 sierpnia 2024, 11:19

  • Powiększ tekst

Lawinowo rosną zatory płatnicze w branży HoReCa (hotele, restauracje, cateringu) wobec dostawców i kontrahentów. Przekraczają już 2 mld zł. Wartość przeterminowanych faktur zwiększyła się r/r o prawie 10 proc., czyli o blisko 200 mln zł. Statystyczny dłużnik, a ich liczba przekracza 13,5 tys., zalega swoim kontrahentom niemal 153 tys. zł. W czołówce nieterminowo spłacających swoje zobowiązania są firmy z woj. mazowieckiego, łódzkiego i śląskiego.

Z danych zgromadzonych w Rejestrze Dłużników BIG InfoMonitor oraz BIK (Biuro Informacji Kredytowej) wynika, że w ciągu roku przybyło aż prawie 600 (594) podmiotów borykających się z problemami w spłacie bieżących rachunków, kredytów i faktur wobec dostawców i kontrahentów. Średnio na przedsiębiorcę z tej branży przypada 152 908 zł zaległych zobowiązań.

Prezes BIG InfoMonitor, Sławomir Grzelczak, wskazuje, że „w czołówce nieterminowo spłacających swoje zobowiązania znajdują się przedsiębiorcy prowadzący działalność hotelarską i gastronomiczną w woj. mazowieckim, łódzkim i śląskim. Lepiej radzą sobie firmy z Podkarpacia, woj. zachodniopomorskiego i kujawsko-pomorskiego”.

Firmy oferujące noclegi wypadają lepiej

W lepszej kondycji są spółki noclegowe. Może to wynikać m.in. z rosnącej liczby zagranicznych turystów. Z danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) wynika, że liczba turystów korzystających z bazy noclegowej w Polsce od stycznia do maja br. była o blisko milion wyższa niż w analogicznym okresie ub.r. i o 2,7 mln wyższa niż w tym samym czasie dwa lata temu.

Zadłużenie przedsiębiorców oferujących noclegi wyniosło na koniec czerwca br. prawie 1 mld zł, po wzroście r/r o 0,4 proc. Rok wcześniej wskaźnik ten sięgał prawie 6 proc. Problem ze spłaceniem długów ma 3,1 proc. firm z branży noclegowej. Jeśli chodzi o hotele, zaległe zobowiązania ma 8 proc. ich właścicieli. W przypadku pól kempingowych i namiotowych wartość ta wynosi 2,7 proc. Najmniejszy odsetek firm, które mają problem ze spłacaniem swoich długów jest natomiast wśród tzw. turystycznych obiektów noclegowych, m.in. pensjonatów czy kwater. Średnie zadłużenie każdego tych obiektów wynosi blisko 500 tys. zł.

Gdy przyjrzymy się poszczególnym segmentom branży noclegowej okaże się, że zaległe zobowiązania hotelarzy oraz właścicieli pól kempingowych i namiotowych w ciągu roku spadło. W przypadku hoteli spadek wynosi 11,1 mln zł, czyli 1,3 proc. Na tym tle zmniejszenie się zadłużenia kempingów o 904 tys. zł nie wygląda imponująco, ale w ich przypadku oznacza to poprawę o ponad 50 proc.” – podkreśla Grzelczak.

Źle się dzieje w gastronomii

W przypadku gastronomii wierzyciele czekają na odzyskanie ponad 1 mld zł. W ciągu roku przybyło 194 tys. nieopłaconych zobowiązań, to wzrost o niemal 22,5 proc. Zadłużenie to jest udziałem blisko 7 proc. firm z branży, z których każda zalega średnio 93 tys. zł

Największy skok liczby przeterminowanych faktur zanotowano w ruchomych placówkach gastronomicznych, których zobowiązania wzrosły r/r o prawie 230 proc. – z 39 mln zł w czerwcu 2023 roku do 129 mln zł w czerwcu 2024 roku. Na przeciwległym biegunie znaleźli się „przedsiębiorcy przygotowujący i podający napoje (+13,3 proc. r/r) i restauratorzy (+12,2 proc. r/r). W raporcie zwrócono również uwagę na cateringi dietetyczne dla indywidualnych odbiorców, które na koniec czerwca br. zalegały dostawcom na ponad 76 mln zł (o 16 proc. więcej r/r.).

Pierwszy wzrost liczby firm po pandemii

Powołując się na dane wywiadowni gospodarczej , Dun & Bradstreet podano, że w pierwszych sześciu miesiącach br. zawieszono działalność blisko 3 tys. firm z branży HoReCa. Twórcy raportu szacują, że na koniec roku takich podmiotów może być 5-6 tys.

Jednocześnie jednak po raz pierwszy od początku pandemii COVID-19 we wszystkich monitorowanych przez Dun & Bradstreet segmentach branży HoReCa odnotowano wzrost liczby placówek i punktów w porównaniu do końca 2023 roku. Przykładowo, w ciągu ostatnich sześciu miesięcy polski rynek gastronomiczny urósł o 2,6 tys. restauracji, punktów ruchomych, firm cateringowych i barów. Eksperci szacują, że w 2024 roku całkowita wartość rynku zwiększy się względem poprzedniego roku o 8,4 proc.

Źródło: PAP, BIG InfoMonitor, Biuro Informacji Kredytowej BIK, GUS, Dun & Bradstreet

Oprac. GS

»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje.

»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:

Już 2 września rusza telewizja wPolsce24!

Branża tonie? Spadek produkcji aut o 72 proc. w lipcu

Dramat! Załamanie w wynikach finansowych polskich firm

»» Najnowsze wydanie „Wywiadu Gospodarczego” oglądaj tutaj:

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych