
100 tysięcy restauracji w Polsce. Nowe trendy!
Liczba placówek gastronomicznych w pierwszym półroczu urosła o blisko 2 tys., po raz pierwszy przekraczając 100 tys. Szczególnie mocno rośnie segment food trucków – informuje wtorkowa „Rzeczpospolita”.
Wzrost!
Jak zauważa dziennik, polski rynek gastronomiczny w pierwszym półroczu, w porównaniu z końca 2024 r., wzrósł o 1,7 proc.
Ogółem w pierwszych sześciu miesiącach liczba punktów gastronomicznych wzrosła o blisko 2 tys. – wynika z danych wywiadowni Dun&Bradstreet, które „Rzeczpospolita” poznała pierwsza.
Już ponad 100 tys.
– Czerwiec w 2025 roku zapisuje się w historii polskiej gastronomii jako ten, w którym liczba punktów przekroczyła 100 tys. – mówi Tomasz Starzyk, rzecznik Dun&Bradstreet.
Ruchome czy tradycyjne?
Według gazety, z danych firmy wynika, że najbardziej dynamicznie rośnie sektor ruchomych placówek gastronomicznych, których w pierwszych sześciu miesiącach przybyło nieco ponad 270.
Niemniej dynamicznie rośnie również sektor restauracji tradycyjnych. W porównaniu z końcem 2024 roku to wzrost o blisko 5 proc. – czytamy.
Ale pycha
– Polacy nie tylko pokochali jedzenie poza domem, ale także od dłuższego czasu są gotowi próbować nowych rzeczy i kuchni ze świata. Jednocześnie szukając ku temu wielu okazji i miejsc, gdzie można smacznie i inaczej zjeść z food trucka – dodaje Tomasz Starzyk.
»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje
pap, jb
»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:
Tusk dołożył kolejne 30 mld zł. Gdzie granica długu?
Brukseli nie podoba się sukces PWPW
Będzie protest na kolei! „Patologiczna polityka rządu”
»»Robert Bąkiewicz płaci wysoką cenę za stworzenie Ruchu Obrony Granic! – oglądaj na antenie telewizji wPolsce24!
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.