Przechowujesz bób? Jak robić to w bezpieczny sposób
Lato jest sezonem, w którym oprócz truskawek, malin czy borówek na naszych stołach króluje również bób. Jest tanim i niezwykle odżywczym warzywem, dostarczającym dużej ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Jednak za sprawą niepoprawnego przechowywania, można w krótkim czasie sprawić, iż szybko przestanie być on zdatny do spożycia.
Po pierwsze – opakowanie
Sięgając po bób z bazarku czy popularnej sieci dyskontów najczęściej trafimy na niego zapakowanego w woreczki strunowe. Obecna wewnątrz opakowania wilgoć w znaczący sposób przyspieszy pojawienie się pleśni oraz rozpoczęcia procesów gnilnych. Zjawisko to zachodzi nie tylko w temperaturze pokojowej. Bowiem bób umieszczony w lodówce również zacznie się szybciej psuć bez uprzedniego wyjęcia go z woreczka.
Jak zatem sobie poradzić? Na samym początku pamiętajmy o dokładnym umyciu bobu pod bieżącą wodą oraz starannym wysuszeniu go, na przykład ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane warzywo przełóżmy miseczki i włóżmy do lodówki. Ten sposób spowolni rozwój bakterii oraz grzybów i wydłuży świeżość bobu.
Analiza przed zakupem
Jak w przypadku każdego produktu spożywczego, szczególnie warzyw oraz owoców, zwracajmy uwagę na ilość kupowanego produktu. Zastanówmy się, ile tak naprawdę będziemy w stanie spożyć w ciągu 3-4 dni.
W przypadku bobu warto również zastanowić się nad jego zakupem w godzinach porannych. Latem na zewnątrz panują wysokie temperatury, a warzywo leżące na straganie we wspomnianym wcześniej woreczku strunowym znacznie szybciej straci na swojej jakości oraz zdatności do spożycia.
Filip Siódmiak