Informacje

Bób / autor: Pixabay
Bób / autor: Pixabay

Przechowujesz bób? Jak robić to w bezpieczny sposób

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 15 lipca 2024, 20:00

  • Powiększ tekst

Lato jest sezonem, w którym oprócz truskawek, malin czy borówek na naszych stołach króluje również bób. Jest tanim i niezwykle odżywczym warzywem, dostarczającym dużej ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Jednak za sprawą niepoprawnego przechowywania, można w krótkim czasie sprawić, iż szybko przestanie być on zdatny do spożycia.

Po pierwsze – opakowanie

Sięgając po bób z bazarku czy popularnej sieci dyskontów najczęściej trafimy na niego zapakowanego w woreczki strunowe. Obecna wewnątrz opakowania wilgoć w znaczący sposób przyspieszy pojawienie się pleśni oraz rozpoczęcia procesów gnilnych. Zjawisko to zachodzi nie tylko w temperaturze pokojowej. Bowiem bób umieszczony w lodówce również zacznie się szybciej psuć bez uprzedniego wyjęcia go z woreczka.

Jak zatem sobie poradzić? Na samym początku pamiętajmy o dokładnym umyciu bobu pod bieżącą wodą oraz starannym wysuszeniu go, na przykład ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane warzywo przełóżmy miseczki i włóżmy do lodówki. Ten sposób spowolni rozwój bakterii oraz grzybów i wydłuży świeżość bobu.

Analiza przed zakupem

Jak w przypadku każdego produktu spożywczego, szczególnie warzyw oraz owoców, zwracajmy uwagę na ilość kupowanego produktu. Zastanówmy się, ile tak naprawdę będziemy w stanie spożyć w ciągu 3-4 dni.

W przypadku bobu warto również zastanowić się nad jego zakupem w godzinach porannych. Latem na zewnątrz panują wysokie temperatury, a warzywo leżące na straganie we wspomnianym wcześniej woreczku strunowym znacznie szybciej straci na swojej jakości oraz zdatności do spożycia.

Filip Siódmiak

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych