Informacje

 W przypadku zauważenia pleśni na jakimkolwiek produkcie, należy go natychmiast wyrzucić / autor: Pixabay
W przypadku zauważenia pleśni na jakimkolwiek produkcie, należy go natychmiast wyrzucić / autor: Pixabay

TYLKO U NAS

Jak przedłużyć świeżość warzyw i owoców w lodówce?

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Student dietetyki na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Pasjonat sportu i zdrowego odżywiania oraz aktywnego trybu życia. W wolnym czasie uwielbia poszerzać swoją wiedzę w oparciu o najnowsze odkrycia naukowe, czym dzieli się z czytelnikami w swoich felietonach

  • Opublikowano: 14 października 2024, 20:00

  • Powiększ tekst

Przechowywanie warzyw i owoców w warunkach chłodniczych pozwala znacząco opóźnić postęp procesów skutkujących zmniejszeniem ich świeżości oraz pogorszenia cech organoleptycznych. Istnieje jednak prosty sposób pozwalający znacznie wydłużyć czas zachowania zadowalającej świeżości oraz atrakcyjności przechowywanych w lodówce warzyw i owoców.

Aby wydłużyć świeżość warzyw i owoców przechowywanych w lodówce, warto zastosować następujące strategie:

1. Zarządzanie wilgotnością

Wilgoć jest kluczowym czynnikiem wpływającym na procesy psucia się żywności, sprzyjając rozwijaniu się pleśni. Aby zredukować poziom wilgotności w lodówce, zaleca się umieszczenie torebki z czarną herbatą, której właściwości higroskopijne skutecznie pochłaniają nadmiar wilgoci oraz eliminują nieprzyjemne zapachy. Efekty powinny być widoczne już po 24 godzinach.

2. Optymalne składowanie

Unikanie foliowych opakowań: Foliowe woreczki ograniczają dostęp powietrza i sprzyjają gromadzeniu się wilgoci, co zwiększa ryzyko rozwoju pleśni. Zamiast tego, należy stosować papierowe torby lub pojemniki z wentylacją.

Separacja produktów: Warzywa powinny być przechowywane z dala od owoców oraz produktów mięsnych i rybnych, aby zminimalizować ryzyko kontaminacji krzyżowej, co może przyspieszyć proces psucia.

3. Kontrola jakości

Regularne przeglądanie zawartości lodówki jest kluczowe. W przypadku zauważenia pleśni na jakimkolwiek produkcie, należy go natychmiast wyrzucić, ponieważ grzyby pleśniowe mogą przenikać do wnętrza żywności, szczególnie w produktach o wysokiej zawartości wody, takich jak warzywa i owoce.

Stosując te zasady, można znacznie wydłużyć okres przechowywania warzyw i owoców, co przyczynia się do zmniejszenia marnotrawstwa żywności oraz poprawy jakości konsumpcyjnej.

Filip Siódmiak

»» O zdrowiu i diecie czytaj więcej tutaj:

Jakie owoce chować do lodówki?

Bez cukru”, a „bez dodatku cukru”. Rozumiesz różnicę?

Jak przechowywać miód, aby nie stracił swoich właściwości?

»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych