Informacje
 W przypadku zauważenia pleśni na jakimkolwiek produkcie, należy go natychmiast wyrzucić / autor: Pixabay
W przypadku zauważenia pleśni na jakimkolwiek produkcie, należy go natychmiast wyrzucić / autor: Pixabay

TYLKO U NAS

Jak przedłużyć świeżość warzyw i owoców w lodówce?

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 14 października 2024, 20:00

  • Powiększ tekst

Przechowywanie warzyw i owoców w warunkach chłodniczych pozwala znacząco opóźnić postęp procesów skutkujących zmniejszeniem ich świeżości oraz pogorszenia cech organoleptycznych. Istnieje jednak prosty sposób pozwalający znacznie wydłużyć czas zachowania zadowalającej świeżości oraz atrakcyjności przechowywanych w lodówce warzyw i owoców.

Aby wydłużyć świeżość warzyw i owoców przechowywanych w lodówce, warto zastosować następujące strategie:

1. Zarządzanie wilgotnością

Wilgoć jest kluczowym czynnikiem wpływającym na procesy psucia się żywności, sprzyjając rozwijaniu się pleśni. Aby zredukować poziom wilgotności w lodówce, zaleca się umieszczenie torebki z czarną herbatą, której właściwości higroskopijne skutecznie pochłaniają nadmiar wilgoci oraz eliminują nieprzyjemne zapachy. Efekty powinny być widoczne już po 24 godzinach.

2. Optymalne składowanie

Unikanie foliowych opakowań: Foliowe woreczki ograniczają dostęp powietrza i sprzyjają gromadzeniu się wilgoci, co zwiększa ryzyko rozwoju pleśni. Zamiast tego, należy stosować papierowe torby lub pojemniki z wentylacją.

Separacja produktów: Warzywa powinny być przechowywane z dala od owoców oraz produktów mięsnych i rybnych, aby zminimalizować ryzyko kontaminacji krzyżowej, co może przyspieszyć proces psucia.

3. Kontrola jakości

Regularne przeglądanie zawartości lodówki jest kluczowe. W przypadku zauważenia pleśni na jakimkolwiek produkcie, należy go natychmiast wyrzucić, ponieważ grzyby pleśniowe mogą przenikać do wnętrza żywności, szczególnie w produktach o wysokiej zawartości wody, takich jak warzywa i owoce.

Stosując te zasady, można znacznie wydłużyć okres przechowywania warzyw i owoców, co przyczynia się do zmniejszenia marnotrawstwa żywności oraz poprawy jakości konsumpcyjnej.

Filip Siódmiak

»» O zdrowiu i diecie czytaj więcej tutaj:

Jakie owoce chować do lodówki?

Bez cukru”, a „bez dodatku cukru”. Rozumiesz różnicę?

Jak przechowywać miód, aby nie stracił swoich właściwości?

»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych