Lista najbardziej toksycznych owoców i warzyw na świecie
Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? W których w największym stopniu na długi czas kumulują się groźne pestycydy? Mamy najnowszy raport i kompletny ranking produktów, które przed zjedzeniem warto gruntownie prześwietlić.
Amerykańska organizacja propagująca zdrowy tryb życia – Environmental Working Group (EWG) – przygotowała raport typujący najbardziej toksyczne produkty spożywcze. Owoce i warzywa zostały zbadane pod kątem zawartości pestycydów.
Jakie smaczne te… pestycydy
Stosowanie substancji chemicznych w rolnictwie zgodnie z przepisami jest dopuszczalne i nie powinna szkodzić człowiekowi. Zdarza się jednak, że pozostałości pestycydów utrzymują się w produktach w stopniu wyższym niż dopuszczalny. Jakie warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? W których kumuluje się najwięcej resztek środków ochrony roślin?
Jemy chemię?
Zdarza się jednak, że pozostałości pestycydów utrzymują się w produktach w stopniu wyższym niż dopuszczalny. Badania pokazują, że pozostałości pestycydów może zawierać nawet 70 proc. wszystkich owoców i warzyw. Spożywane ich w zbyt dużej ilości może katastrofalnie wpływać na zdrowie konsumentów ze względu na swoją toksyczność.
Oprac. GS
»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje.
»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:
Gigantyczna elektrownia do likwidacji! 500 miejsc pracy
Nie ma pieniędzy. NFZ. Szpitale odmawiają przyjęć
Motogigant zwalnia załogę w Gliwicach. 500 osób na bruk
»» Rozmowa z Czesławem Warsewiczem, byłym prezesem PKP Cargo o rynku transportowym na antenie telewizji wPolsce24 – oglądaj tutaj: