Informacje
Produkty o prostym składzie, ograniczonym do mleka i twarogu stanowią wartościowy element diety / autor: Pixabay
Produkty o prostym składzie, ograniczonym do mleka i twarogu stanowią wartościowy element diety / autor: Pixabay

TYLKO U NAS

Myślisz, że te serki są zdrowe? To popularny mit

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 5 lipca 2025, 18:15

  • Powiększ tekst

Serki homogenizowane należą do najczęściej wybieranych produktów nabiałowych na rynku. Choć ich bazą wciąż pozostaje rozdrobniony twaróg z dodatkiem śmietanki, mogąc tym samym sugerować wysoką wartość odżywczą, to jednak jakość dostępnych w handlu detalicznym wyrobów często bywa zróżnicowana. Wiele z nich, pomimo pierwotnych skojarzeń może niekorzystnie wpływać na jakość diety.

Cukier dodany

Produkty smakowe tego typu często charakteryzują się podwyższoną zawartością cukrów prostych, w tym niezbyt dobrze kojarzonego syropu glukozowo-fruktozowego.

Regularne, długotrwałe, nadmierne spożycie cukrów dodanych wiązane jest z wyższym ryzykiem rozwoju nadwagi lub w późniejszym czasie otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń gospodarki lipidowej, chorób układu sercowo-naczyniowego czy niektórych rodzajów nowotworów.

(Nie)zbędne dodatki

Dodatkowo w składzie wielu smakowych serków homogenizowanych znajdują się substancje zagęszczające i stabilizujące, takie jak guma guar, żelatyna czy skrobia modyfikowana.

Choć dopuszczone do stosowania w przemyśle spożywczym i uznane za bezpieczne, ich obecność może świadczyć o niższym stopniu przetworzenia mleka i dążeniu producentów do poprawy konsystencji oraz trwałości produktu kosztem jego naturalności.

Z perspektywy składu i stopnia przetworzenia, bardziej pożądanym wyborem wydają się serki homogenizowane naturalne, niezawierające żadnych dodatków smakowych ani substancji dodatkowych.

Wybieraj i czytaj skład

Produkty o krótkim i nieskomplikowanym składzie, ograniczonym do mleka, twarogu i ewentualnie śmietanki mogą stanowić wartościowy element diety, zwłaszcza jeśli spożywane są z dodatkiem świeżych owoców, orzechów, ziaren czy z płatkami owsianymi.

Filip Siódmiak

»» Inne porady dotyczące zdrowia i diety czytaj tutaj:

Zasady zdrowej diety – 32 praktyczne zalecenia

Kupujesz te kefiry? Zobacz co wybrać w zamian

Kupujesz skyr? Następnym razem zwróć uwagę na to!

Przez ten błąd nie chudniesz! Dietetyk radzi

»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych