Polmlek zbudował za ćwierć miliarda złotych unikatową instalację przerobu mleka
W Lidzbarku Warmińskim w najbliższych dniach rozpocznie normalną pracę nowoczesna proszkownia serwatki. W nowym zakładzie zbudowano unikatową w skali Europy linię do przerobu serwatki w postaci koncentratu białek serwatkowych WPC (Whey Protein Concentrate) oraz suszenia laktozy.
Dzięki tej inwestycji w zakładzie w Lidzbarku Warmińskim będzie można przerabiać 6 milionów litrów serwatki płynnej na dobę, dwukrotnie więcej niż dotąd. Co więcej, instalacja pozwala także na produkcję mleka w proszku.
Koncentrat białek serwatkowych (WPC) wykorzystywany jest do produkcji odżywek dla niemowląt, żywności dietetycznej, delikatesowych wyrobów mięsnych, suplementów do wyrobów piekarniczych i napoi. Ze względu na plany produkcji „baby food”(odżywki dla niemowląt), budynek wykonany jest w technologii żelbetonu, co jest zdecydowanie bardziej higieniczne od standardowych hal produkcyjnych.
Proszkownia serwatki została zbudowana w ciągu zaledwie 12 miesięcy. Od marca 2016 trwał rozruch instalacji. W ciągu 2-3 tygodni instalacja będzie w pełni obciążona.
Jest to największa w Europie inwestycja Grupy Polmlek, a pierwsza taka w Polsce. Kosztowała ok. 250 mln zł. Zatrudnienie znajdzie około 100 osób – informuje spółka w komunikacie.
Sek