Informacje
Mrożonki. ZDJĘCIE ILUSTRACYJNE / autor: Pixabay
Mrożonki. ZDJĘCIE ILUSTRACYJNE / autor: Pixabay

TYLKO U NAS

Rozmrażasz produkty? Rób tak, żeby sobie nie zaszkodzić

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 9 czerwca 2025, 19:00

  • Powiększ tekst

Proces rozmrażania żywności, mimo iż powszechny i rutynowy, bywa często przeprowadzany nieprawidłowo, co może skutkować poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Przedstawiamy kilka zasad, których należy przestrzegać, aby w sposób bezpieczny i skuteczny rozmrażać produkty spożywcze.

Wykorzystaj temperaturę

Produkty piekarnicze, takie jak chleb czy bułki, zaleca się rozmrażać w rozgrzanym piekarniku, umożliwiając szybkie i równomierne podgrzanie bez ryzyka rozwoju drobnoustrojów.

Produkty mączne, na przykład pierogi, kluski czy pampuchy, powinny być poddawane bezpośrednio obróbce cieplnej poprzez wrzucenie do wrzącej wody.

Warzywa mrożone najczęściej rozmrażają się podczas dalszej obróbki termicznej – np. duszenia lub pieczenia – co ogranicza konieczność wcześniejszego rozmrażania.

Zupy, sosy oraz dania jednogarnkowe można podgrzewać bezpośrednio w garnku lub doprowadzić do wrzenia. W przypadku surowego mięsa, ryb i owoców morza rekomendowaną metodą jest rozmrażanie w warunkach chłodniczych, tj. w lodówce, w temperaturze 0–4°C. W celu ograniczenia kontaktu żywności z wydzielającymi się sokami, należy umieszczać je na durszlaku ustawionym nad talerzem lub innym naczyniem zbierającym płyny. Praktyka ta ogranicza namnażanie bakterii oraz zmniejsza ryzyko skażenia krzyżowego.

Należy również pamiętać, iż zamrażanie nie zatrzymuje całkowicie procesów degradacji żywności, a jedynie je spowalnia. Długotrwałe przechowywanie produktów mrożonych, zwłaszcza mięsa i ryb, może prowadzić do pogorszenia ich jakości organoleptycznej i odżywczej, dlatego zaleca się możliwie szybkie ich spożycie po zamrożeniu.

Filip Siódmiak

»» Inne porady dotyczące zdrowia i diety czytaj tutaj:

Przez ten błąd nie chudniesz! Dietetyk radzi

Patenty na podjadanie – jak wdrożyć je w życie

Zasady zdrowej diety – 32 praktyczne zalecenia

»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych