
Unia karmi nas owadami. Są już dodawane do żywności
W krajach UE mącznik młynarek w formie proszku może być wykorzystywany w pieczywie, makaronach oraz serach - podaje Deutsche Welle.
Sproszkowane larwy
Po raz pierwszy w Unii Europejskiej dopuszczono użycie proszku z larw mącznika młynarka jako składnika żywności. Zezwolenie obejmuje wyłącznie jego sproszkowaną formę.
W przetworzonej formie
Nowe przepisy pozwalają na wykorzystanie mącznika młynarka w przetworzonej formie. Niewielkie ilości proszku owadziego będą dodawane do masowo produkowanych wypieków, przetworów ziemniaczanych oraz niektórych serów.
Owady są eko mięso nie
Dopuszczalna ilość proszku owadziego w pieczywie to maksymalnie cztery procent, a w serach jedynie jeden procent końcowego produktu. Hodowla owadów ma być według Unii Europejskiej bardziej ekologiczna niż produkcja mięsa, ponieważ wymaga mniej zasobów i emituje mniej zanieczyszczeń.
Smacznego!
Od 2021 roku Unia Europejska dopuściła do spożycia cztery gatunki owadów, które są stosowane głównie w formie suszonej lub sproszkowanej.
Jak podaje Deustche Welle, składniki owadzie można znaleźć w szerokiej gamie produktów, takich jak makarony, pieczywo, słodycze czy przekąski.
»» Więcej o owadach w jedzeniu czytaj tutaj :Będzie chleb z dodatkiem larw owadów!
»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje
»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:
Program gospodarczy, którego nie ma
Katastrofalny solarny niewypał
»»Oto Polska Tuska: Polska lewica odcięta od dolarów - obejrzyj na antenie telewizji wPolsce24