Informacje

Larwy owadów / autor: Pixabay
Larwy owadów / autor: Pixabay

Unia karmi nas owadami. Są już dodawane do żywności

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 11 lutego 2025, 19:50

    Aktualizacja: 12 lutego 2025, 11:35

  • Powiększ tekst

W krajach UE mącznik młynarek w formie proszku może być wykorzystywany w pieczywie, makaronach oraz serach - podaje Deutsche Welle.

Sproszkowane larwy

Po raz pierwszy w Unii Europejskiej dopuszczono użycie proszku z larw mącznika młynarka jako składnika żywności. Zezwolenie obejmuje wyłącznie jego sproszkowaną formę.

W przetworzonej formie

Nowe przepisy pozwalają na wykorzystanie mącznika młynarka w przetworzonej formie. Niewielkie ilości proszku owadziego będą dodawane do masowo produkowanych wypieków, przetworów ziemniaczanych oraz niektórych serów.

Owady są eko mięso nie

Dopuszczalna ilość proszku owadziego w pieczywie to maksymalnie cztery procent, a w serach jedynie jeden procent końcowego produktu. Hodowla owadów ma być według Unii Europejskiej bardziej ekologiczna niż produkcja mięsa, ponieważ wymaga mniej zasobów i emituje mniej zanieczyszczeń.

Smacznego!

Od 2021 roku Unia Europejska dopuściła do spożycia cztery gatunki owadów, które są stosowane głównie w formie suszonej lub sproszkowanej.

Jak podaje Deustche Welle, składniki owadzie można znaleźć w szerokiej gamie produktów, takich jak makarony, pieczywo, słodycze czy przekąski.

»» Więcej o owadach w jedzeniu czytaj tutaj :Będzie chleb z dodatkiem larw owadów!

»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje

»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:

Program gospodarczy, którego nie ma

Katastrofalny solarny niewypał

Węglowy rekord nad Renem

»»Oto Polska Tuska: Polska lewica odcięta od dolarów - obejrzyj na antenie telewizji wPolsce24

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych