Wreszcie w restauracji świeże produkty od rolnika
Rada Ministrów przyjęła we wtorek projekt zmiany ustawy dot. sprzedaży produktów przez rolników. Dzięki nowym przepisom rolnicy będą mogli sprzedawać wyprodukowaną przez siebie żywność do sklepów i restauracji czy stołówek - poinformował CIR.
Projekt został przedłożony przez ministra rolnictwa.
Ponadto projekt przewiduje zachęty podatkowe dla producentów rolnych uzyskujących dodatkowe przychody z przetwarzania produktów rolnych domowym sposobem.
Nowe przepisy podwyższają kwoty przychodów zwolnionych z podatku dochodowego od osób fizycznych do 40 tys. zł. Obecnie bez podatku można sprzedać żywności do 20 tys. zł. Będzie możliwa sprzedaż zarówno produktów przetworzonych, jak i nieprzetworzonych
Zaproponowano odejście od ograniczenia wielkości sprzedaży do ilości, która może być sprzedawana w ramach rolniczego handlu detalicznego, zgodnie z przepisami ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Powyżej tej kwoty przychodów, rolnik będzie musiał płacić 2-proc. podatek.
Nowe przepisy mają wejść w życie po 14 dniach od daty ich ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.
Na podst. PAP