Informacje

żywność, restauracja / autor: Pixabay
żywność, restauracja / autor: Pixabay

Wreszcie w restauracji świeże produkty od rolnika

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 25 września 2018, 16:59

    Aktualizacja: 25 września 2018, 17:01

  • Powiększ tekst

Rada Ministrów przyjęła we wtorek projekt zmiany ustawy dot. sprzedaży produktów przez rolników. Dzięki nowym przepisom rolnicy będą mogli sprzedawać wyprodukowaną przez siebie żywność do sklepów i restauracji czy stołówek - poinformował CIR.

Projekt został przedłożony przez ministra rolnictwa.

Ponadto projekt przewiduje zachęty podatkowe dla producentów rolnych uzyskujących dodatkowe przychody z przetwarzania produktów rolnych domowym sposobem.

Nowe przepisy podwyższają kwoty przychodów zwolnionych z podatku dochodowego od osób fizycznych do 40 tys. zł. Obecnie bez podatku można sprzedać żywności do 20 tys. zł. Będzie możliwa sprzedaż zarówno produktów przetworzonych, jak i nieprzetworzonych

Zaproponowano odejście od ograniczenia wielkości sprzedaży do ilości, która może być sprzedawana w ramach rolniczego handlu detalicznego, zgodnie z przepisami ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Powyżej tej kwoty przychodów, rolnik będzie musiał płacić 2-proc. podatek.

Nowe przepisy mają wejść w życie po 14 dniach od daty ich ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.

Na podst. PAP

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych