Informacje

Żywność / autor: fot. Fratria
Żywność / autor: fot. Fratria

Przekąski mogą być zdrowe, oto kilka porad

Artykuł sponsorowany

  • Opublikowano: 31 maja 2022, 07:37

    Aktualizacja: 31 maja 2022, 08:41

  • Powiększ tekst

Pęd życia sprawia, że coraz rzadziej mamy czas i chęci na przygotowanie pełnowartościowego posiłku. Odżywiamy się niezbyt zdrowo, wybieramy produkty, których obróbka zajmuje kilka minut i ogranicza się jedynie do podgrzania w mikrofalówce czy piekarniku. Na dłuższą metę nie jest to zdrowe dla organizmu, a niedobory poszczególnych makro- i mikroelementów mogą przynosić namacalne efekty. Po chwili zastanowienia okazuje się jednak, że szybkie przekąski do konsumpcji w drodze do pracy czy podczas oglądania filmu, mogą być zdrowe!

Zacznijmy od tego, co unikać

Czasem, gdy siedzisz zmęczony po pracy na kanapie i już masz włączać kolejny odcinek ulubionego serialu, w głowie tli ci się myśl: Jak zdobyć darmową pizzę? Najczęściej jednak nie znajdujesz odpowiedzi na to pytanie i wybierasz coś, co akurat masz pod ręką.

Bardzo często są to różnego rodzaju orzechy i nasiona. Oczywiście ich walory prozdrowotne są szeroko opisane i ciężko to podważyć, jednak jest też druga strona medalu. Ta kategoria przekąsek w dużej mierze składa się z tłuszczu, co znacząco wpływa na kaloryczność. Pamiętaj bowiem, że 1 gram czystego tłuszczu ma aż 9 kcal, podczas gdy taka sama ilość białek i węglowodanów – ok. 4,5 grama. Kilka lub kilkanaście orzeszków w celach zdrowotnych to świetny pomysł, jednak traktuj je bardziej jako suplement diety, a nie pełnoprawną przekąskę.

O chipsach, frytkach i różnego rodzaju słonych przekąskach napisano już dziesiątki tekstów. Powinieneś już zatem czytelniku wiedzieć, że nie mają one praktycznie żadnych wartości odżywczych, a jedynie walory smakowe, które kuszą na każdym kroku. Wysoka kaloryczność, która idzie w parze z niezbyt dużą sytością przekąski to prosta droga do tego, by przy jednym odcinku serialu czy spotkaniu piłki nożnej pochłonąć 1000, a czasem nawet więcej kalorii.

Postaw na zrównoważone mieszanki

Podobnie jak w każdej innej dziedzinie życia, również w przypadku jedzenia liczy się równowaga. Tą możesz zapewnić, wykorzystując w formie przekąsek różnego rodzaju mieszanki. Odpowiednio skomponowany zestaw, który zapewni organizmowi zbilansowaną ilość tłuszczu, białka oraz węglowodanów, to strzał w dziesiątkę! Smaczne, a przy tym niskokaloryczne (względem wcześniej wymienionych, niezdrowych propozycji) przekąski ubogacą niejedną rozrywkę, jednocześnie wypełniając organizm mikroelementami.

Oczywiście oprócz aspektów zdrowotnych, przekąski powinny również cechować się praktycznością. Samodzielne skomponowanie odpowiedniego zestawu może być na początku przygody ze zdrowym odżywianiem czasochłonne, dlatego warto skorzystać z pomocy różnego rodzaju stron internetowych. Tam znaleźć można gotowe propozycje od użytkowników z całego świata. Często będą też przy nich wyszczególnione wartości odżywcze, co pozwoli ci kontrolować codzienną kalorykę.

Niskokaloryczne przekąski idealna na każdą okazję

Gdy nie masz jednak czasu na przygotowanie różnego rodzaju zestawów, skup się po prostu na tym, by przekąska nie zawierała zbyt dużo kalorii, a także była stosunkowo zdrowa. Pierwsze, co przychodzi na myśl, to oczywiście warzywa! Każde z nich zawiera mniejsze lub większe ilości błonnika pokarmowego, który dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego. Normuje zachodzące w nim procesy, co może przełożyć się na lepsze samopoczucie. Jeśli masz chwilę wolnego czasu, przygotuj ulubione warzywa, krojąc je w słupki i podawaj z hummusem lub sosem na bazie jogurtu naturalnego.

Wiele osób uważa, że owoce to niemal tak samo wartościowy posiłek jak warzywa. Prawda niestety jest nieco bardziej smutniejsza. Choć większości smakują o wiele bardziej, owoce nie posiadają niemal żadnych argumentów za tym, by wybierać je kosztem warzyw. Z tego grona wyróżnia się jednak banan, który nasyca organizm, ma mało kalorii, a także wypełniony jest cennymi pierwiastkami. Wybieraj jednak te mniej dojrzałe okazy, bowiem zawierają mniejszą ilość fruktozy, czyli cukru prostego. Warto też zaznaczyć, że niezależnie od pory roku, banan to stosunkowo tania przekąska – jej koszt oscyluje w granicach 5-7 złotych za kilogram.

Fani mięsa i produktów odzwierzęcych mogą z kolei postawić na suszonego indyka. Niska zawartość tłuszczu, stosunkowo spora ilość białka oraz prosta i szybka do spożycia forma, to atuty, których nie można pominąć! Tworząc suszone mięso samemu, możesz dodatkowo ubogacić je ulubionymi przyprawami – pozytywnie wpłyną na smak i mogą diametralnie zmienić postrzeganie przekąski.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych