Dzień Carbonary? Tak, to prawdziwe święto
Dzień Carbonary obchodzony jest w sobotę we Włoszech. Święto dania z makaronu z sosem z jajek i twardego owczego sera z dodatkiem podsmażanego policzka wieprzowego i pieprzu ogłosiła Włoska Unia Żywności, przypominając, że przepis na tę tradycyjną potrawę ma 70 lat. Na świecie doliczono się jej 400 wariantów.
Przepis na tradycyjną carbonarę, złożoną z pięciu składników, opublikowano w 1954 roku w magazynie „La Cucina Italiana” (Kuchnia Włoska).
Dzień Carbonary
Dzień Carbonary obchodzony po raz ósmy jest we Włoszech okazją do przypomnienia tego, że w ojczyźnie makaronu nie brakuje kulinarnych purystów , którzy nie chcą słyszeć o dodawaniu do tego dania przede wszystkim śmietany, ale także na przykład podsmażanej cebuli czy kurczaka albo natki pietruszki.
»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:
Wyższe ceny o 60 proc. dla 90 proc. Polaków
Potężna manipulacja na giełdzie! Interweniuje KNF
Masz garaż? Zobacz jak wysoki podatek zapłacisz
Na świecie jest też wielu innowatorów, według których nie ma żadnych ograniczeń, jeśli chodzi o różne warianty jednego z klasycznych specjałów włoskiej kuchni.
Włoska specjalność
Z sondażu Instytutu AstraRicerche wynika, że 70 proc. Włochów wie, jakie są konieczne składniki dania, i za niezbędne uważa to, by okrasę stanowił podsmażany policzek (guanciale), a nie zwykły boczek pokrojony w kostkę.
Dwie trzecie pytanych przyznaje, że są wierni tradycyjnej recepturze.
Z Rzymu Sylwia Wysocka
PAP/ as/