Lewica tęskni za sztucznym mięsem
Lider partii Razem, Adrian Zandberg, zachęca do inwestowania publicznych środków w rozwój sztucznego mięsa. Zauważa, że współczesna technologia pozwala uzyskać taki alternatywny produkt, ale zdrowszy i eliminujący cierpienie zwierząt. Polityk wskazuje, że Wielka Brytania, Izrael i Stany Zjednoczone rozwijają tę branżę, a Polska – jego zdaniem – nie powinna zostać w tyle. Zandberg liczy na to, że za kilka lat „etyczne mięso” trafi nawet do… sejmowej stołówki.
Słowa posła skomentował Jacek Zarzecki z Polskiej Platformy Zrównoważonej Wołowiny, przypominając, że „mięso z probówki” nie jest ani nowością, ani produktem masowym mimo upływu aż 30 lat od jego opatentowania. Zarzecki zwraca uwagę na brak dopuszczeń do sprzedaży w Unii Europejskiej, ograniczenia prawne za oceanem, wysokie koszty produkcji i wątłe korzyści środowiskowe. Dodaje, że konsumenci niechętnie wprowadzają takie nowości do codziennej diety.
Grzegorz Szafraniec, Wiadomości Agro telewizji wPolsce24
»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje
»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:
Strategiczna współpraca InPost z Post Office
Służby w stanie alarmu. „Chodziło o wysadzenie pociągu”
Eksport nie pociągnie gospodarki
»»Zbigniew Ziobro: Nie będę przyjmować scenariusza przestępców – oglądaj wywiad specjalnie dla telewizji wPolsce24
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.