Informacje
Indywidualna percepcja smaków cechuje się znaczną zmiennością oraz różnorodnością / autor: Pixabay
Indywidualna percepcja smaków cechuje się znaczną zmiennością oraz różnorodnością / autor: Pixabay

TYLKO U NAS

Jednym smakuje, drugim nie – co za tym stoi?

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 13 czerwca 2025, 19:30

  • Powiększ tekst

Indywidualna percepcja smaków cechuje się znaczną zmiennością oraz różnorodnością. Odmienny odbiór walorów organoleptycznych potrafi się znacznie różnić nawet w obrębie tej samej rodziny.

Część osób chętnie spożywa warzywa kapustne, jak brukselka, podczas gdy inni wykazują wobec nich silną awersję. Analogicznie, świeża kolendra może być postrzegana przez jednych jako zioło o cytrusowej nucie, a przez innych jako substancja o zapachu mydła. Czy jednak zastanawialiście się co kryje się za tym interesującym zjawiskiem?

Genetyka

Jednym z najczęściej analizowanych wariantów genetycznych wpływających na percepcję smakową jest gen TAS2R38, odpowiedzialny za kodowanie receptora goryczy.

Jego dwa główne haplotypy – PAV będąca jego formą funkcjonalną oraz AVI, czyli forma niefunkcjonalna – determinują wrażliwość na związki z grupy tiokarbamidów, obecne między innymi w brokułach, brukselce czy grejpfrutach.

W populacyjnych badaniach kohortowych, takich jak koreańska analiza obejmująca ponad 40 tysięcy dorosłych, osoby homozygotyczne względem wariantu PAV rzadziej spożywały gorzkie warzywa i osiągały niższe wyniki w Koreńskim Indeksie Zdrowej Diety. Choć efekt pojedynczego polimorfizmu był relatywnie niewielki, ukazuje on znaczenie genotypu w kontekście podejmowanych wyborów żywieniowych.

Podobne mechanizmy zaobserwowano również w odniesieniu do postrzegania kolendry. Osoby z wariantem genu OR6A2, zwiększającym wrażliwość na aldehydy występujące w kolendrze oraz w mydle, częściej odczuwają jej smak jako nieprzyjemny. Dane z bazy 23andMe wskazują, iż częstość występowania cechy tej jest zależna od pochodzenia etnicznego – sięga ponad 20 proc. w populacjach skandynawskich, natomiast poniżej 5 proc. w Azji Południowej, co tym samym odzwierciedla obecną tam zarówno ekspozycję kulturową, jak i uwarunkowania genetyczne.

Już od urodzin

Stopień dziedziczności preferencji żywieniowych pozostaje wciąż jednak zróżnicowany w zależności od grupy produktów.

Badania na parach bliźniąt brytyjskich wykazały, iż dziedziczność upodobań wobec warzyw wynosi około 37 proc., wobec owoców – 51 proc., a wobec produktów białkowych pochodzenia zwierzęcego – aż 78 proc.

Choć percepcja smaków zaczyna się po narodzinach, to jednak „strojenie” receptorów rozpoczyna się już w życiu płodowym.

Eksperyment z wykorzystaniem ultrasonografii 4D wykazał, że płody w 32.–36. tygodniu ciąży różnie reagują mimicznie na smakowe bodźce dostarczane przez matkę – marchewka wywoływała reakcje przypominające uśmiech, natomiast jarmuż – reakcje zbliżone do grymasu. Kilka miesięcy po porodzie dzieci częściej akceptowały smaki, na które były wystawione drogą prenatalną, co wskazuje na istnienie wczesnych mechanizmów przekazu preferencji smakowych jeszcze w łożysku matki.

Po urodzeniu kolejnym etapem kształtowania preferencji smakowych jest karmienie piersią. Lotne związki aromatyczne z diety matki – takie jak czosnek, marchew, anyż czy mięta – mogą przenikać do mleka kobiecego i być rozpoznawane przez niemowlęta, wpływając na ich późniejsze upodobania. Wykazano także, iż początkowa niechęć do mleka o zmienionym aromacie ulega z czasem adaptacji, a dzieci uczą się łączyć nowe bodźce smakowe z zapachem matki i uczuciem bezpieczeństwa.

Rozszerzanie diety

We wczesnym dzieciństwie kluczowe znaczenie ma również częstotliwość ekspozycji na dane produkty.

Metaanaliza obejmująca 53 badania z udziałem ponad 12 tysięcy dzieci wykazała, że wielokrotne, niesterowane podawanie warzyw prowadzi do ich stopniowej akceptacji. Skuteczność metody tej wzrasta wraz z liczbą powtórzeń – akceptacja nowego smaku często wymaga od 8 do 12 ekspozycji.

Uwarunkowanie kulturowe

Preferencje mogą być również modelowane społecznie. W kulturach Ameryki Środkowej i Południowej ekspozycja dzieci na kapsaicynę – substancję odpowiedzialną za ostrość – rozpoczyna się wcześnie. Przegląd 38 badań wskazuje, że regularne mikrodawkowanie tej substancji obniża wrażliwość receptorów TRPV1, tym samym umożliwiając docenienie złożonych właściwości pikantnych potraw. Z kolei osoby niewychowane w takiej kulturze zachowują wysoki próg bólu na pikantne potrawy także w życiu dorosłym.

Warto również podkreślić fakt, że preferencje żywieniowe są kształtowane przez czynniki ekonomiczne, dostępność produktów i ich symbolikę kulturową. Przykładowo ludzie często unikają pewnych grup produktów spożywczych tylko wówczas, gdy ich cena przewyższała cenę innych, tańszych odpowiedników. Po obniżce cen różnice w konsumpcji zanikały. Analogicznie, moda i przekaz medialny mogą całkowicie zmienić percepcję danego produktu – jak w przypadku jarmużu, który w USA przeszedł drogę od dekoracyjnego dodatku po ikonę zdrowego żywienia.

Z ewolucyjnego punktu widzenia zdolność rozpoznawania smaków miała znaczenie adaptacyjne. U ludzi, w przeciwieństwie do niektórych gatunków, żaden kanał smakowy nie został trwale wyciszony. Dzięki temu możliwe jest eksplorowanie szerokiego spektrum smaków, a preferencje pozostają podatne na modyfikacje przez całe życie.

Filip Siódmiak

Źródła:

Kim, Hae Young, and Jeong-Hwa Choi. “TAS2R38 bitterness receptor genetic variation is associated with diet quality in Koreans.” Appetite vol. 200 (2024).

Eriksson, N., Wu, S., Do, C.B. et al. A genetic variant near olfactory receptor genes influences cilantro preference. Flavour 1, 22 (2012).

Ustun, B., Reissland, N., Covey, J., Schaal, B., & Blissett, J. (2022). Flavor Sensing in Utero and Emerging Discriminative Behaviors in the Human Fetus. Psychological Science, 33(10), 1651-1663.

Mennella, J A et al. “Prenatal and postnatal flavor learning by human infants.” Pediatrics vol. 107,6 (2001).

Hodder, Rebecca K et al. “Interventions for increasing fruit and vegetable consumption in children aged five years and under.” The Cochrane database of systematic reviews vol. 9,9 CD008552. 23 Sep. 2024.

Siebert, Emily et al. “Chili pepper preference development and its impact on dietary intake: A narrative review.” Frontiers in nutrition vol. 9 1039207. 14 Dec. 2022.

»» O diecie i zdrowiu czytaj tutaj:

Jaką wędlinę wybierze twój dietetyk?

Pleśń na kawałku żywności. Odkroić czy wyrzucić w całości?

Weryfikujemy dietetyczne mity!

»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych