Dieta przy dnie moczanowej – co jeść i pić?
Niejednokrotnie odpowiednio zbilansowana i prawidłowo ułożona dieta ma nawet większe znaczenie oraz w efektywniejszy sposób wpływa na zapobieganie, kontrolowanie lub walkę z niektórymi schorzeniami, niż leczenie zlecone przez lekarza
Nie inaczej jest w przypadku dny moczanowej, zwanej także podagrą. Znana dietetyczka podpowiada co jeść i pić w przypadku tej choroby.
Czym jest dna moczanowa?
Dna moczanowa znana jest już ludzkości od setek lat, kiedy to po raz pierwszy chorowała na nią zamożna część społeczeństwa, których to dieta obfitowała w dużą ilość mięsa, alkoholu oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Z tego powodu nazywano ją także chorobą dobrobytu.
Współcześnie jednak do czynników wyzwalających dnę moczanową należą mała ilość ruchu oraz zażywanie niektórych leków. Choroba ta najczęściej objawia się dotkliwym bólem stawów, a czasami nawet ich zniekształceniem oraz unieruchomieniem. Podstawowym założeniem diety układanej specjalnie pod leczenie dny moczanowej jest unikanie związków purynowych, z których to później w organizmie produkuje się nadmiar kwasu moczowego wywołującego charakterystyczne dla tej choroby objawy.
Co i ile pić, a czego unikać?
Pacjenci dotknięci dną moczanową powinni przykładać dużą wagę do przyjmowania odpowiedniej ilości płynów, najlepiej ponad 3 litry dziennie. Preferowane napoje to woda źródlana lub mineralna lub słabe herbatki ziołowe.
Agnieszka Jeżewska tłumaczy, dlaczego picie płynów jest tak istotne – „Picie dużej ilości wody sprawi, że kwas moczowy będzie szybciej wydalany i nie będzie się krystalizował w tkankach. Wodę należy też pić bezpośrednio przed snem, co zapobiega tworzeniu się kryształków w kanalikach nerkowych”. Zabroniony natomiast jest alkohol, który niezależnie od spożytej dawki nasila stan zapalny oraz dolegliwości bólowe w okolicach stawów.
Jaka dieta?
Podstawowym celem jest zastosowanie diety niskopurynowej, a więc ograniczającej mięso oraz jego przetwory, w tym zupy oraz wywary na bazie kości. Nie zaleca się także spożywania owoców morza, podrobów oraz tłustych ryb. Są to jednak produkty dostarczające dużej ilości pełnowartościowego białka, stąd w diecie należy uwzględnić nabiał oraz jajka, ale także w rozsądnych ilościach. Jak mówi znana dietetyczka: „Mięso w diecie chorych na dnę moczanową powinno być ograniczone. Dozwolona jest niewielka ilość. Ważny jest sposób przyrządzania mięsa. Można je dusić, bez wcześniejszego obsmażania, piec bez tłuszczu. Zaleca się gotowanie mięsa w dużej ilości wody, którą potem należy wylać. Pozwala to na uwolnienie z niego części puryn”. Ograniczeniu powinny także ulec cukry proste, to znaczy wszelkie słodycze, soki, miód, a także niektóre rodzaje warzyw, na przykład fasolka szparagowa, szpinak, kukurydza, kalafior, szczaw oraz jarmuż i grzyby.
Filip Siódmiak
W artykule wykorzystano informacje z portalu Wprost żywienie