Żywność w lutym podrożała
Indeks cen żywności FAO zwiększył się w lutym do 170,8 pkt. wobec 169,0 pkt. w styczniu ( wzrost 1,1 proc. m/m). W lutym odnotowano wyższe ceny zbóż i przetworów mlecznych, a olejów i cukru niższe. Notowania cen mięsa nie zmieniły się. W ujęciu rocznym światowe ceny żywności obniżyły się w lutym o 2,7 proc. wobec spadku o 3,2 proc. w styczniu.
Wskaźnik cen zbóż FAO w lutym wynosił średnio 160,8 punktu, czyli, był prawie 2,5 proc. (4 punkty) wyższy niż w styczniu; olejów roślinnych FAO wyniósł średnio 158 punktu w lutymi był o 3,1 proc. (5,1 punktu) niższy niż w styczniu.
Wskaźnik cen przetworów mlecznych FAO wynosił w lutym średnio 191,1 punktu i był o 6,2 proc. (11,2 punktu) wyższy w porównaniu z lutym. Po 4 miesiącach spadków wzrosły ceny masła (o 6 proc.), wyższe były też ceny sera i mleka pełnego oraz odtłuszczonego w proszku.
Wskaźnik cen cukru FAO wynosił w lutym 193 punkty, czyli o 3,4 proc.(7 punktów) mniej niż w styczniu.
Wskaźnik cen mięsa FAO w lutym wyniósł 169 punktu, czyli prawie tyle samo co w styczniu.
Indeks cen żywności FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen: mięsa, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru.
W opinii analityków banku Credit Agricole w lutym wzrost cen żywności ma przejściowy charakter.
Uważamy, że ceny produktów mlecznych powrócą w kolejnych miesiącach do trendu spadkowego. W naszej ocenie obawy o produkcję mleka w Nowej Zelandii związane z utrzymująca się w tym kraju suszą nie doprowadzą do trwałego wzrostu cen produktów mlecznych - skomentowali analitycy.
Według ekonomisty banku Jakuba Olipry, w najbliższych miesiącach można oczekiwać zwiększonej podaży mleka ze strony krajów UE. Natomiast ceny zbóż pozostawać będę „pod presją” znaczących globalnych zapasów. W efekcie w kolejnych miesiącach prawdopodobnie spadek światowych cen żywności będzie kontynuowany.
PAP, MS