Analizy
Większość produktów żywnościowych potrzebnych na Wielkanoc mocno podrożeje / autor: Pixabay
Większość produktów żywnościowych potrzebnych na Wielkanoc mocno podrożeje / autor: Pixabay

Wielkanoc w tym roku wyczyści nam portfel!

Biuro Analiz Sektora Food&Agro w Banku BNP Paribas

  • Opublikowano: 9 kwietnia 2025, 19:30

  • Powiększ tekst

Koszt domowego sernika 6 proc. wyższy niż przed rokiem. Jaja? Zapłacimy za nie nawet 17 proc. więcej niż przed zeszłoroczną Wielkanocą. Wzrostu możemy spodziewać się też w przypadku cen mięsa i przetworów drobiowych czy też masła. Czy jest szansa, że za cokolwiek zapłacimy mniej niż przed rokiem? O ile więcej musimy zapłacić za przygotowanie wielkanocnego koszyczka? – ceny produktów świątecznych analizują eksperci sektora Food & Agro w Banku BNP Paribas.

-Choć globalne ceny żywności spadły w porównaniu ze szczytem w 2022 r., to jednak pozostają podwyższone. Są o ok. 25 proc. wyższe w ujęciu realnym niż ich średni poziom w 2019 r. Wzrost ceny żywności w Polsce przyspieszał na początku tego roku. Szacunki zmian cen r/r za marzec wskazują na poziom 6,7 proc., po wzrostach o 5,5 proc. i 6,2 proc. odpowiednio w styczniu i w lutym– mówi Grzegorz Kozieja, dyrektor Departamentu Analiz Food and Agro i Specjalizacji Sektorowej.

Za co zapłacimy więcej

Jaja, które są jednoznacznie kojarzone z tradycją wielkanocną w tym roku mogą być o 15-17 proc. droższe niż w ubiegłym roku, głównie z powodu ich niższej podaży. Ze względu na grypę ptaków, część stad kur niosek musiała zostać wybita jeszcze w 2024 r. (spadek wstawień kur niosek o 14 proc. r/r), a początek 2025 przyniósł kolejną falę ognisk, które jeszcze bardziej pogłębiły spadek produkcji. Dodatkowo wzrostom cen sprzyja sezonowy wzrost popytu na jaja przed Wielkanocą.

-Wędliny, pasztety czy też tradycyjne kiełbasy również będą droższe. W szczególności wzrost cen widoczny będzie w przypadku mięsa i przetworów z drobiu, które będzie o około 9-10 proc. droższe w relacji rocznej – mówi dr Magdalena Kowalewska, dyrektorka Biura Analiz Sektora Food and Agro.

Jednak na pocieszenie dodaje: Konsumenci mogą spodziewać się niższych cen surowego mięsa wieprzowego. Ze względu na wykrycie pryszczycy w Niemczech, a także nadal relatywnie wysoką podaż żywca w UE, ceny skupu żywca wieprzowego są niższe r/r, co sprzyja również obniżkom cen mięsa surowego w detalu. Oczekiwane spadki cen mięsa nie przełożą się jednak na przetwory wieprzowe, które będą o 4-5 proc. droższe, głównie ze względu na wzrost poza surowcowych kosztów produkcji. Można spodziewać się jednak wielu promocji w sklepach, gdyż są to produkty „gazetkowe”, których atrakcyjne ceny mają przyciągać konsumentów do danej sieci handlowej.

Co jeszcze podrożeje?

Niestety nawet za bochenek chleba w koszyczku i na świątecznym stole zapłacimy kilka procent więcej niż przed rokiem, chociaż ceny mąki będą zbliżone do ubiegłorocznych. Jednak co trzeba podkreślić - mąka jest jednym z kosztów produkcji pieczywa. Piekarnie odczuwają wzrost płacy minimalnej czy kosztów energii.

Nieznaczne spadki cen oczekiwane są w przypadku mleka i twarogu. Obniżkom cen sprzyja większa podaż surowca, jednak te obniżki nie rekompensują wzrostów cen innych produktów – jak np. masła. To właśnie tego produktu dotyczy największa dynamika wzrostu cen detalicznych. Według oczekiwań analityków Banku BNP Paribas masło będzie o 21 proc. droższe r/r, pomimo spadku o 9 proc. od początku roku.

Czy za cokolwiek zapłacimy mniej?

Najsilniejsze spadki spodziewane są w przypadku cukru, który może być nawet o 39 proc. tańszy r/r, ze względu na dużą nadwyżkę produkcji na polskim rynku.

Nie oznacza to jednak, że domowe wypieki będą tańsze. Jednymi z najpopularniejszych, tradycyjnych ciast jedzonych w okresie Świąt Wielkanocnych są mazurki, babki i serniki. Te ostatnie zyskują na popularności w wielu nowych wariacjach, jak chociażby sernik baskijski, pistacjowy czy też dubajski. Analitycy sektora Food&Agro oszacowali indeks sernika, który wskazuje, jak w ostatnich latach zmieniały się koszty zakupu składników do jego przygotowania. Eksperci Banku BNP Paribas szacują, że w okresie Wielkanocy 2025 koszt przygotowania tradycyjnej wersji sernika będzie o 6 proc. wyższy niż przed rokiem.

Niższych cen można spodziewać się w przypadku większości warzyw, w tym ziemniaków o 10 proc., buraków o 2 proc., a marchwi o 12 proc. w relacji rocznej. Droższe będą za to owoce, zarówno rodzime, jak i importowane. Ze względu na niższe zbiory jabłek w ostatnim sezonie, ich ceny detaliczne w okresie Wielkanocy będą o kilkanaście procent wyższe w porównaniu z ubiegłym rokiem.

Ceny produktów wielkanocnych w 2025 roku / autor: materiały prasowe BNP Paribas
Ceny produktów wielkanocnych w 2025 roku / autor: materiały prasowe BNP Paribas

Ten koszyczek nie będzie tani

-Koszyk produktów spożywczych, najczęściej kupowanych przed Wielkanocą, w którego skład wchodzą: 1 kg chleba pszenno-żytniego, 2 kg mąki pszennej, 2 kg mięsa wieprzowego, 2 kg kurczaka patroszonego, 0,5kg szynki wieprzowej, 1 kg kiełbasy wędzonej, 1 kg twarogu półtłustego, 30 jaj, 1 kg masła, 1 kg oleju rzepakowy, 1 kg jabłek, 1 kg buraków, 1 kg marchwi, 1 kg cebuli, 3 kg ziemniaków, 1 kg cukru i 2 l soku jabłkowego, będzie o około 6 proc. droższy w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku – podsumowuje dr Magdalena Kowalewska, dyrektor Biura Analiz Sektora Food&Agro w Banku BNP Paribas.

W związku ze wzrostem wszystkich głównych kategorii żywnościowych, potrzebnych do przygotowania koszyczka wielkanocnego w tym roku, będzie on kosztować więcej niż przed rokiem. Przeciętny koszyczek wielkanocny zawierający dwa jaja, 50 g pieczywa i 50 g kiełbasy będzie o 10 proc. droższy w porównaniu z ubiegłorocznymi Świętami.

Materiały prasowe Banku BNP Paribas, oprac. sek

»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych