Informacje
Dieta wysokotłuszczowa wpływa nie tylko na ciało, ale i mózg / autor: Pixabay
Dieta wysokotłuszczowa wpływa nie tylko na ciało, ale i mózg / autor: Pixabay

Uwaga na tłuszcz! Wpływa nie tylko na ciało

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 4 lipca 2024, 20:00

  • Powiększ tekst

Zła wiadomość dla osób regularnie stołujących się w restauracjach typu fast food oraz często sięgających po słodycze. Niedawno przeprowadzone badania dowodzą, że istnieje związek między spożywaniem żywności wysokoprzetworzonej a wzrostem poziomu stresu.

Eksperyment przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Kolorado w Boulder, a jego efekty zostały opublikowane w czasopiśmie „Biological Research”.

Co jest powodem?

Okazało się, że dieta wysokotłuszczowa szkodziła bakteriom jelitowym badanych szczurów, wpływając między innymi na zmiany chemiczne w mózgu, skutkujące wzmożonym poczuciem niepokoju.

W opinii autorów, dzięki tej wiedzy będzie można opracować nowe, oparte na mikrobiomach terapie w celu zapobiegania zaburzeniom psychicznym związanych ze stresem, takim jak zaburzenia lękowe.

Przebieg badania

Uczeni podzielili nastoletnie szczury na dwie grupy, a następnie sprawdzili, w jaki sposób dieta wpływa na ich zdrowie psychiczne.

Przez dziewięć tygodni grupa pierwsza otrzymywała dietę, w której tłuszcz stanowił 11 % całościowej energii, a druga grupa dietę, gdzie tłuszcz oscylował na poziomie 45 %, którego źródłem były głównie nasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z produktów zwierzęcych.

W tym czasie dokonywano regularnych analiz próbek kału, oceniano skład bakterii jelitowych i przeprowadzono testy sprawdzające, czy dieta miała jakikolwiek wpływ na zachowanie zwierząt.

Jakie wyniki?

Szczury na diecie wysokotłuszczowej odznaczały się zdecydowanie większą masą ciała oraz co kluczowe – dużo mniej różnorodnym składem mikrobioty jelitowej (więcej bakterii Firmicutes i znacznie mniej Bacteroidetes), w porównaniu do grupy pierwszej.

Ponadto naukowcom udało się wyodrębnić trzy geny o zwiększonej aktywności powiązane z syntezą serotoniny. Pomimo, iż serotonina jest bezpośrednio związana ze szczęściem i redukcją stresu, to- - jak wykazali autorzy eksperymentu – aktywując pewne neurony, może również powodować objawy podobne do lęku.

„To niesamowite, że sama dieta wysokotłuszczowa może zmienić sposób ekspresji tych genów w mózgu” – powiedział główny autor badania, prof. Christopher Lowry.

W opinii ekspertów odpowiedzialna jest za to reakcja zapalna. W modelach zwierzęcych otyłość spowodowana dietą wysokotłuszczową zwiększa ryzyko zapalenia układu nerwowego i związane z lękiem reakcje obronne.

Jak jednak zauważają badacze, nie wszystkie tłuszcze są szkodliwe, gdyż dla przykładu te znajdujące się w oliwie z oliwek, orzechach, siemieniu lnianym, rzepaku, tłustych rybach morskich czy awokado działają odwrotnie – zmniejszają poziom stresu oraz stanów lękowych.

Filip Siódmiak

Źródło: De Noronha, S.I.S.R., de Moraes, L.A.G., Hassell, J.E. et al. High-fat diet, microbiome-gut-brain axis signaling, and anxiety-like behavior in male rats. Biol Res 57, 23 (2024).

»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:

Kierowcy muszą mieć dodatkowy przedmiot od 7 lipca!

Niemieckie patrole w Polsce - na to zgodził się Tusk!

Przechodzimy na trociny! Rząd zakaże palenia drewnem

Nie chcesz elektryka? Rząd ci dopłaci nawet 40 tys. zł

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych