Informacje

Fot. Materiały prasowe Tan-Viet
Fot. Materiały prasowe Tan-Viet

Polskie warzywa jadą do Azji, by wrócić jako chińska zupka

zz zz

  • Opublikowano: 3 marca 2013, 12:57

    Aktualizacja: 3 marca 2013, 13:01

  • Powiększ tekst

Produkcja tzw. chińskich zupek nie jest wcale łatwa. Jak ujawnił portal Wirtualna Polska nim powstanie produkt finalny zupka musi przejechać tysiące kilometrów w dwa kierunki.

Według informacji WP składniki do chińskich zupek są czysto polskie, a sama zupka powstaje w Wietnamie, skąd przywożona jest do Polski.

"Vifon wyjaśnia, że komponenty do produkcji zup Ammko kupowane są na polskim rynku, a następnie wysyłane do Wietnamu, skąd wracają razem z makaronem" - informuje WP.

 Producenci tego rodzaju zupek wiedzą, że na rynku słabo się przyjmują zupki, które mają nazwy obce. W rezultacie słabo się sprzedają lub nie sprzedają się wcale.

"Zupki Kim Lan odniosły jedynie sukces lokalny na południu Polski" – mówi Wioleta Kucharska, szefowa marketingu Tan-Viet International S.A.

Źródło: Wirtualna Polska/opr. Jas

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych