Opinie

autor: www.sxc.hu
autor: www.sxc.hu

Eko kuchnia moda czy zdrowie?

Rafał Zaza

Dziennikarz i publicysta ekonomiczny

  • Opublikowano: 16 marca 2018, 07:38

  • Powiększ tekst

Żywność ekologiczna, chociaż droga, staje się coraz bardziej modna. Dyskusyjne jest, czy naprawdę jest wolna od zanieczyszczeń. Jedno jest pewne: nie zawiera zbędnych konserwantów i innych dodatków.

Żywność ekologiczna cieszy się coraz większą popularnością wśród Polaków. Szacuje się, że rynek ten wart jest około miliarda złotych.

W rozmowie z Polskim Radiem Urszula Sołtysiak, ekspertka specjalizująca się w ekologicznym rolnictwie przyznała, że miliard złotych to kwota niewielka w porównaniu z wartością całego rynku europejskiego. W  Polsce jednak rynek ten rośnie wyjątkowo dynamicznie.

  • W ciągu ostatniego roku [2016-2017 - przyp. red.] mieliśmy przyrost z 800 milionów do miliarda złotych - poinformowała Urszula Sołtysiak.

Na takie, a nie inne wybory Polaków wpływa oczywiście rosnąca świadomość. Coraz częściej kupujący zerkają na etykietki, by poznać zawartość produktów. Zwracają uwagę na ilość i rodzaj konserwantów, sztucznych barwników i polepszaczy smaku.

  • Żywność ekologiczna kojarzy mi się… ze zdrowiem, naturą, brakiem jakichkolwiek sztucznych dodatków, glutaminianu, konserwantów itp. Taka żywność jest czysta, bez chemii, nie uczulająca w taki stopniu jak ta z marketów. – Emilia uczestniczka forum o zdrowym żywieniu odpowiada na pytanie, co myśli o eko produktach Jednak nie tylko wiedza o tym, co zdrowe, a co niezdrowe wpływa na wybór. Ostatecznie decyduje najczęściej cena. A żywność ekologiczna wciąż jest droga. Jednak społeczeństwo się bogaci, więcej osób pozwala sobie więc na nabywanie rzeczy, które reklamowane są jako zdrowe. Niestety, nie wszyscy są takimi szczęściarzami.

  • U mnie w domu nie kupuje się żywności ekologicznej – nie stać nas. Ale jeśli byłoby stać to pewnie byśmy kupowali i taką, i taką żywność – pisze na jednym z internetowych forów Truskaweczka 19.

Rynek rośnie, ale wciąż produkty z półki eko kosztują nawet połowę więcej niż te przemysłowo wytwarzane. Raport IMAS International „Żywność ekologiczna w Polsce 2017” wskazuje, że tak duże różnice w cenach wynikają z wysokich kosztów produkcji oraz tego, że jest ona prowadzona na małą skalę. Wraz z rozwojem rynku różnice będą się zmniejszać.

Inna sprawa, że według rozmaitych badaczy, dziś żadna uprawa nie jest stuprocentowo ekologiczna. Także ta prowadzona w najczystszych rejonach Polski. Sztuczne nawozy przenikają z podziemnymi wodami do rejonów upraw eko, nawet odległych o kilkanaście kilometrów od konwencjonalnie hodowanej żywności. Także kwaśne deszcze, czy wcześniejsze skażenie przez katastrofę elektrowni atomowej w Czarnobylu, stawiają pod znakiem zapytania czystość uprawianych warzyw czy zbóż. Trzeba jednak przyznać, że i tak produkty ekologiczne są pozbawione dodatkowej, zbędnej chemii i na ogół smaczniejsze od tych z supermarketow.

Czy uzyskując do nich większy dostęp, staniemy się zdrowszym narodem? Oby. Należy jednak zachować zdrowy rozsądek. Przesadna walka o  ekologiczne posiłki doprowadziła już część osób do niemal religijnego fanatyzmu, a nawet ortoreksji – obsesji na punkcie zdrowego jedzenia. Ludzie z tym problemem odsuwają się od tych, którzy jedzą „trucizny”. Czasem też są przez nich odrzucani, gdyż wszystkich dookoła pouczają i nawracają na swoją nową wiarę. Istnieje jeszcze jeden, chociaż mniej poważny problem dotykający miłośników eko żywienia. Portal Shape.pl przytacza badania przeprowadzone przez Rachel Herz i opublikowane w jej książce Why You Eat What You Eat. Autorka odkryła, że osoby kupujące ekologiczne produkty czują się ważniejsze od pozostałych, tak jakby zdrowsze jedzenie zmieniało ich w bardziej wartościowych ludzi. Są też skłonni do ostrzejszego osądzania innych i ciągłego krytykowania otoczenia. Kogo stać, niech kupuje i je na zdrowie. Jednak złoty środek, nawet w przypadku zdrowia na talerzu, obowiązuje. Bo jedzenie ma być nie tylko lekarstwem, ale też przyjemnością. Małgorzata Azembska, Rafał Zaza

Powiązane tematy

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.