Informacje

Kolorowe napoje / autor: Pixabay
Kolorowe napoje / autor: Pixabay

Pijesz kolorowe napoje? Uważaj, mogą prowadzić do choroby

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 7 kwietnia 2024, 21:30

  • Powiększ tekst

Naukowcy biją na alarm. Jak mówią – spożywanie dużej ilości sztucznie słodzonych napojów może negatywnie wpływać na zdrowie mięśnia sercowego.

Jako światowa populacja spożywamy zatrważające ilość cukru. W Polsce na osobę jest to średnio ponad 40 kg rocznie, a tendencja ta zwiększa się każdego roku. Ten niechlubny prym wiodą amerykanie, choć w Europie jest niewiele lepiej. Nie od dziś wiadomo, że zbyt duża konsumpcja tak zwanych cukrów prostych jest przyczyną zachorowań na współczesne schorzenia cywilizacyjne, w tym otyłość. Jak przekonują badacze mają one również szkodliwy wpływ na serce. Wyniki badań zostały opublikowane na łamach „American Heart Association”.

Słodzone napoje, a serce

Naukowcy z Chin przeanalizowali dane z bazy danych UK Biobank i stwierdzili, że częste spożywanie słodzonych napojów – czy to naturalnie słodkich, takich jak sok, czy sztucznie słodzonych, takimi słodzikami jak sukraloza, aspartam, sacharyna i acesulfam, wiąże się z podwyższonym ryzykiem wystąpienia nieregularnego rytmu serca, czyli migotania przedsionków.

Trwająca 10 lat analiza objęła ponad 200 tysięcy osób w wieku od 37 do 73 lat, z czego ponad połowę stanowiły kobiety.

Na podstawie wyników stwierdzono, iż osoby pijące 2 litry sztucznie słodzonych napojów notowały przeszło 20-procentowe większe ryzyko wystąpienia migotania przedsionków, w porównaniu z osobami ich niepijącymi. Z kolei ryzyko było o 10 procent wyższe u osób, które twierdziły, że spożywają podobne ilości napojów słodzonych cukrem. „To pierwsze badanie, które wykazało związek między niskokalorycznymi słodzikami, a także napojami słodzonymi cukrem i zwiększonym ryzykiem migotania przedsionków. Wciąż potrzebujemy dalszych badań nad tymi napojami, aby w pełni zrozumieć wszystkie konsekwencje zdrowotne” – powiedziała prof. Penny Kris Etherton z American Heart Association.

Postaw na wodę

Jak zalecają dietetycy, codziennym źródłem płynów powinna być woda. Specjaliści przekonują, że jeśli chodzi o nasze zdrowie – napój ten jest bezkonkurencyjny. Z tego względu po wodę najlepiej sięgać zawsze wtedy, gdy czujemy się słabi oraz spragnieni.

Wyniki naszego badania nie pozwalają na jednoznaczne stwierdzenie, że jeden napój stwarza większe ryzyko dla zdrowia niż inny ze względu na złożoność naszej diety oraz fakt, że niektórzy ludzie mogą pić więcej niż jeden rodzaj napoju. Jednak w oparciu o te ustalenia zalecamy, aby ludzie, jeśli to możliwe, ograniczyli lub nawet unikali napojów sztucznie słodzonych, nawet tych dietetycznych – zauważył prof. Ningjian Wang.

Źródła: https://www.theguardian.com/society/2024/mar/05/artificial-sweeteners-diet-soda-heart-condition-study

Sun, Ying et al. “Sweetened Beverages, Genetic Susceptibility, and Incident Atrial Fibrillation: A Prospective Cohort Study.” Circulation. Arrhythmia and electrophysiology vol. 17,3 (2024): e012145.

Filip Siódmiak

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych