Informacje

Według producentów czasem muszą dłużej przetrzymywać uwędzone filety  / autor: Pixabay
Według producentów czasem muszą dłużej przetrzymywać uwędzone filety / autor: Pixabay

Unia bierze się za łososie. Producenci w strachu

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 13 kwietnia 2024, 10:00

    Aktualizacja: 13 kwietnia 2024, 10:04

  • Powiększ tekst

Zgodnie z nowymi przepisami uwędzone filety łososia po 96 godzinach będą traktowane jako nienadające się do spożycia i trzeba je będzie zutylizować.

Przyjęte przez Parlament Europejski rozporządzenie zmieniające unijne przepisy dotyczące higieny żywności pochodzenia zwierzęcego, wprowadzające limit czasowy w procesie tzw. usztywniania (stiffeningu) w przetwórstwie łososi, kluczowej metody stosowanej przez producentów, budzi poważne obawy branży - poinformowało Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb (PSPR).

Potrzebne dwa tygodnie

Jak przekazała dyrektor PSPR Arletta Wenderlich, do tej pory unijne przepisy nie ograniczały czasu przetrzymywania w temperaturze stiffeningu (ok. minus 11 st.C) półproduktu przed plastrowaniem ryb wędzonych. Skrócenie do 96 godzin maksymalnego okresu przeznaczonego na poddanie wędzonych filetów stiffeningowi i plastrowaniu, skomplikuje zaś proces logistyczny.

Według Arletty Wenderlich firmy przetwórcze potrzebują do 2 tygodni, aby bez przeszkód dostarczać produkt do sieci handlowych. Ponieważ dostawy raz są mniejsze, a raz większe, konieczne jest czasem dłuższe przetrzymywanie uwędzonych filetów w temperaturze stiffeningu.

Teraz po 96 godzinach produkt będzie traktowany jako nienadający się do spożycia i trzeba go będzie zutylizować - podkreśliła dyrektor PSPR.

Bezpieczne dla zdrowia przez pół roku

Według Wenderlich takie ograniczenie nie ma naukowego uzasadnienia, a wędzone filety utrzymywane w temperaturze stiffeningu nadają się do spożycia przez znacznie dłuższy czas.

Z badań przeprowadzonych przez renomowane laboratoria europejskie wynika, że nawet po 180 dniach są całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Rzecz jasna, nie było intencją zakładów przetwórczych tak długie przechowywanie półproduktów – podkreśliła.

Problemy z eksportem

Wskazała przy tym, że nowe przepisy sprawią, że polskie firmy mogą nie podołać realizacji zamówień wielu odbiorców zagranicznych.

Dotyczy to m.in. rynku niemieckiego, na którym polskie firmy są głównymi dostawcami wędzonego łososia - zauważyła.

Jak podało stowarzyszenie, polski sektor przetwórstwa ryb zatrudnia obecnie ok. 20 tysięcy pracowników, w tym sześć tysięcy w sektorze przetwórstwa łososi. 17 proc. norweskiego eksportu ryb przechodzi proces przetwarzania w Polsce.

Import łososi norweskich do Polski wynosi ok. 240 tysięcy ton rocznie i ma wartość blisko 1,4 miliarda euro.

Polskie przetwórstwo rybne zajmuje 3. miejsce pod względem osiąganych obrotów w UE (3,423 mld euro) z 12 proc. udziałem.

Do 86 krajów

Według przekazanych danych przez PSPR roczna wartość obrotu branży przetwórstwa rybnego w 2022 r. wyniosła 16,08 mld zł.W tym czasie Polska prowadziła eksport przetworów rybnych do 86 krajów, zaś ich wartość w polskim eksporcie osiągnęła 2,8 mld euro.

Wartościowy udział produktów z łososi w ogólnym polskim eksporcie produktów rybnych stanowił 60 proc., przy czym 54,8 proc. eksportowanego łososia stanowiła ryba wędzona.

Udział produktów z łososi w całkowitym polskim eksporcie produktów spożywczych stanowi 4 proc. Jak przekazało PSPR, tylko dwie największe przetwórnie łososia w Polsce produkują dziennie ponad 530 tys. porcji łososia o średniej wadze 180 gramów.

Parlament Europejski przyjął w czwartek projekt rozporządzenia delegowanego KE dotyczącego wymagań higienicznych dla niektórych produktów odzwierzęcych, w tym produktów rybołówstwa.

Grzegorz Kacalski (PAP)/bz

»» O bieżących wydarzeniach w gospodarce i finansach czytaj tutaj:

Koniec marzeń o produkcji czołgów? Dwugłos ekspertów

Fukushima: Tajemnicze narośla w sercu reaktora ZDJĘCIA

Jest powód do radości. Polska wysoko w rankingu

W Polsce nie wolno produkować samochodu o nazwie Milano

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych