Informacje

cukier / autor: Pixabay
cukier / autor: Pixabay

W 2017 r. zjedliśmy rekordową ilość cukru

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 27 lutego 2019, 18:29

  • Powiększ tekst

W ostatnim roku ceny cukru były niskie, co przełożyło się na wzrost jego spożycia w Polsce. W pierwszym półroczu ub.r., po raz pierwszy od wielu lat, wzrosła konsumpcja cukru nieprzetworzonego; rośnie także spożycie produktów o dużej zawartości cukru.

Na zakup cukru i wyrobów zawierających duże jego ilości Polacy wydali w 2017 r. średnio 348,9 zł miesięcznie, tj. o 5 proc. więcej niż rok wcześniej. Stanowi to ponad 10 proc. wydatków na żywność. Największy udział w tych wydatkach mają napoje bezalkoholowe i soki (36 proc.) oraz czekolady i wyroby czekoladowe (ok. 20 proc.), cukier (9,4 proc.) i lody (8,8 proc.) - poinformował Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

W I półroczu 2018 r. średnio gospodarstwa domowe na cukier i wyroby cukiernicze wydały ponad 175 zł na osobę, czyli o 5,4 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2017 r.

Całkowite spożycie cukru i jego wyrobów w 2017 r., według danych GUS, wyniosło 44,5 kg na osobę i było największe w historii. Eksperci IERiGŻ oceniają, że w 2018 r. spożycie to wzroście do 47,5 kg na osobę i będzie o 6,5 proc. wyższe niż rok wcześniej.

Natomiast po raz pierwszy od wielu lat w I półroczu 2018 r. wzrosła konsumpcja cukru w gospodarstwach domowych, czemu sprzyjały bardzo niskie ceny. Średnio spożycie zwiększyło się w analogicznym okresie 2017 r. o 9,3 proc. do 5,28 kg na osobę.

W pierwszych sześciu miesiącach u.br. kontynuowany był wzrost popytu na produkty o dużej zawartości cukru. W największym stopniu zwiększyła się konsumpcja lodów - o 22 proc., do 1,73 kg na osobę, i miodu; o 5 proc. więcej zjedliśmy dżemów, marmolad oraz słodzonych napojów bezalkoholowych.

Wzrost konsumpcji spowodowany był niskimi cenami. Według danych IERiGŻ, średnia cena zbytu workowanego cukru w 2018 r. wyniosła 1,63 zł/kg i była o 30 proc. niższa niż przed rokiem. Średnia cena cukru paczkowanego wyniosła 1,57 zł/kg i była o 32,4 proc. niższa niż w 2017 r.

Średnia cena detaliczna w 2018 r. wyniosła 2,14 zł/kg i była o ok. 30 proc. niższa niż w 2017 r.

Tani cukier na rynku krajowym wynikał z sytuacji na światowym rynku cukru. W 2018 r. notowania tego surowca na giełdach światowych były niskie. Przewiduje się, że produkcja cukru w kampanii 2018/2019 wyniesie ok. 2,2 mln t i będzie o ok. 5 proc. mniejsza niż w poprzednim sezonie, ale znacznie wyższa od krajowego zapotrzebowania, które jest oceniane na 1,72 mln ton.

Na podst. PAP

Powiązane tematy

Dotychczasowy system zamieszczania komentarzy na portalu został wyłączony

Przeczytaj więcej

Dziękujemy za wszystkie dotychczasowe komentarze i dyskusje.

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych.