Analizy

Fot.Svilen001/sxc.hu
Fot.Svilen001/sxc.hu

Cena kakao bliska 3-letnich rekordów

źródło: Paweł Grubiak, członek zarządu, doradca inwestycyjny w Superfund TFI

  • Opublikowano: 14 sierpnia 2014, 09:38

  • Powiększ tekst

W ostatnich miesiącach wiele surowców i towarów rolnych taniało. Jednym z nielicznych wyjątków były ceny kakao. Ten mało popularny wśród inwestorów towar nie tylko uniknął przecen, lecz wręcz pozwolił inwestorom dobrze zarobić.

Od początku roku notowania kakao wzrosły już o około 20% - dotyczy to zarówno surowca notowanego w Londynie, jak i w Nowym Jorku. Jednak ruch wzrostowy cen kakao trwa o wiele dłużej – po gwałtownej przecenie tego surowca w 2011 roku, już od początku 2012 roku popyt zaczął dominować i rozpoczął tym samym długoterminowy trend wzrostowy.

Coraz droższe kakao to efekt obaw o podaż tego surowca na świecie. Kakao produkowane jest w większości w Afryce Zachodniej – najwięksi producenci to Wybrzeże Kości Słoniowej oraz Ghana. Nie dość, że jest to region niestabilny politycznie, to jeszcze zdarzają się tam długotrwałe susze lub ulewne deszcze – a więc anomalie pogodowe, które niszczą wrażliwe krzewy kakaowca.

To właśnie zniszczone plony kakao były przyczyną wyraźnego wzrostu notowań tego surowca w minionym roku. Bieżący rok również nie przynosił powodu do optymizmu – już w pierwszych jego miesiącach pojawiły się kłopoty pogodowe w Afryce Zachodniej, które przyczyniły się do słabszych od oczekiwań plonów. Obecnie kończą się już kolejne zbiory kakao w tym rejonie świata, jednak paradoksalnie nie oznacza to wzrostu podaży tego surowca i presji na spadek cen.

Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana sprzedają bowiem ok. 80% swojej produkcji kakao jeszcze przed zbiorami – i jak zapewniają, osiągnęły już one swój limit sprzedaży na sezon 2014-2015. Tymczasem producenci wyrobów czekoladowych zgłaszają duże zapotrzebowanie na kakao – a w kolejnych miesiącach popyt z ich strony będzie się zwiększał ze względu na zbliżający się sezon świąteczny.

Wiele wskazuje więc na to, że sezon 2014-2015 będzie już trzecim z kolei rokiem deficytu kakao na globalnym rynku. Według danych International Cocoa Organization (ICCO), oznacza to najdłuższy okres przewagi popytu nad podażą od 47 lat.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych