Analizy
Fot.Svilen001/sxc.hu
Fot.Svilen001/sxc.hu

Cena kakao bliska 3-letnich rekordów

źródło: Paweł Grubiak, członek zarządu, doradca inwestycyjny w Superfund TFI

  • Opublikowano: 14 sierpnia 2014, 09:38

  • Powiększ tekst

W ostatnich miesiącach wiele surowców i towarów rolnych taniało. Jednym z nielicznych wyjątków były ceny kakao. Ten mało popularny wśród inwestorów towar nie tylko uniknął przecen, lecz wręcz pozwolił inwestorom dobrze zarobić.

Od początku roku notowania kakao wzrosły już o około 20% - dotyczy to zarówno surowca notowanego w Londynie, jak i w Nowym Jorku. Jednak ruch wzrostowy cen kakao trwa o wiele dłużej – po gwałtownej przecenie tego surowca w 2011 roku, już od początku 2012 roku popyt zaczął dominować i rozpoczął tym samym długoterminowy trend wzrostowy.

Coraz droższe kakao to efekt obaw o podaż tego surowca na świecie. Kakao produkowane jest w większości w Afryce Zachodniej – najwięksi producenci to Wybrzeże Kości Słoniowej oraz Ghana. Nie dość, że jest to region niestabilny politycznie, to jeszcze zdarzają się tam długotrwałe susze lub ulewne deszcze – a więc anomalie pogodowe, które niszczą wrażliwe krzewy kakaowca.

To właśnie zniszczone plony kakao były przyczyną wyraźnego wzrostu notowań tego surowca w minionym roku. Bieżący rok również nie przynosił powodu do optymizmu – już w pierwszych jego miesiącach pojawiły się kłopoty pogodowe w Afryce Zachodniej, które przyczyniły się do słabszych od oczekiwań plonów. Obecnie kończą się już kolejne zbiory kakao w tym rejonie świata, jednak paradoksalnie nie oznacza to wzrostu podaży tego surowca i presji na spadek cen.

Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana sprzedają bowiem ok. 80% swojej produkcji kakao jeszcze przed zbiorami – i jak zapewniają, osiągnęły już one swój limit sprzedaży na sezon 2014-2015. Tymczasem producenci wyrobów czekoladowych zgłaszają duże zapotrzebowanie na kakao – a w kolejnych miesiącach popyt z ich strony będzie się zwiększał ze względu na zbliżający się sezon świąteczny.

Wiele wskazuje więc na to, że sezon 2014-2015 będzie już trzecim z kolei rokiem deficytu kakao na globalnym rynku. Według danych International Cocoa Organization (ICCO), oznacza to najdłuższy okres przewagi popytu nad podażą od 47 lat.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych