Informacje

Zdjęcie ilustracyjne / autor: Pexels
Zdjęcie ilustracyjne / autor: Pexels

Co świadczy o wejściu w stan ketozy?

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 15 maja 2023, 21:50

  • Powiększ tekst

Planując zrzucenie zbędnych kilogramów najczęściej myślimy o różnych, magicznych dietach, które mają zagwarantować nam pełen sukces

Jedną z nich jest dieta ketogeniczna. Jej cechą charakterystyczną jest przestawienie metabolizmu na korzystanie z innego źródła energii, jakim są tłuszcze. Stan ten nazywa się ketozą i wiąże się z wieloma objawami. Po czym rozpoznać, że w nią weszliśmy?

Czym jest ketoza?

Poprzez ograniczenie spożycia węglowodanów na rzecz tłuszczu, nasz organizm zmienia swoje główne źródło pozyskiwania energii z glukozy na kwasy tłuszczowe. Wytwarzają się wtedy ciała ketonowe: aceton, acetoooctan oraz betahydroksymaślan. W normalnej diecie również są one wytwarzane, ale w bardzo małych ilościach. Co ciekawe według zwolenników tej diety, ciała ketonowe są nawet bardziej wydajne niż glukoza.

Nieświeży oddech

Gromadzący się w organizmie aceton musi znaleźć jakieś ujście. W największych ilościach wydostaje się poprzez usta, dając tym samym nieprzyjemny oddech. Objawy te są szczególnie nasilone w pierwszych stadiach ketozy. Dlatego zaleca się częste mycie zębów lub stosowanie specjalnych środków na nieświeży oddech. Na szczęście powinno to minąć po powrocie do normalnej diety lub dłuższym przebywaniu w stanie ketozy.

Szybka utrata masy ciała

Jednym z początkowych efektów diety ketogennej jest szybka utrata na wadze. Pamiętajmy jednak, że nie jest to tylko tkanka tłuszczowa, a głównie woda podskórna i zgromadzony w mięśniach glikogen.

Spadek glukozy we krwi

Naturalne jest to, że ograniczając spożycie węglowodanów zauważymy u siebie mniejsze wahania glikemii. Nie narażamy się też na nagłe skoki poziomu energii, która w przeciwieństwie do normalnej diety, zapewnia względnie stałe jej dostawy. Obserwuje się natomiast podwyższone stężenie ciał ketonowych, zwłaszcza betahydroksymaślanu. Norma dla stanu ketozy mieści się w granicach 0,5-3,0 mmol/L. Najlepiej też zrobić badania krwi przed oraz w trakcie stosowania diety w celu oceny stanu zdrowia oraz potwierdzenia wejścia w stan ketozy.

Mniejszy apetyt i gorsze samopoczucie

Naukowcy nadal nie znają dokładnego mechanizmu wpływu diety ketogennej na początkowe zmniejszenie apetytu. Wiedzą natomiast, że ciała ketonowe wywierają wpływ na mózg. Dodatkowo większe spożycie białek oraz tłuszczu daje większe poczucie sytości, a mniejsze skoki glikemii wpływają na brak ochoty podjadania pomiędzy posiłkami. Podczas wchodzenia w ketozę równie często miewamy gorsze samopoczucie oraz odczuwamy brak chęci na wykonywanie różnych czynności. Ustępuje to jednak po około 3 tygodniach, po których czujemy się nawet lepiej niż przy diecie przemysłowej, tradycyjnej.

Problemy trawienne

Wynikają one ze zmiany nawyków żywieniowych oraz większego udziału tłuszczu, który jest ciężkostrawny. Bardziej wrażliwe są też osoby dotychczas stroniące od tłustych pokarmów czy ograniczające jego spożycie w całościowej diecie. Dla ketozy charakterystyczne są biegunki lub zaparcia, dlatego powinniśmy uwzględniać większe spożycie błonnika, pamiętając, żeby nie były to jednocześnie produkty wysokowęglowe. Bazujmy więc przede wszystkim na niskokalorycznych warzywach i orzechach.

Problemy ze snem

Osoby na diecie najczęściej zgłaszają trudności z zaśnięcieciem lub wybudzaniem się w środku nocy i niemożnością ponownego uśnięcia. Problemy te zwykle ustępują jednak po kilku – kilkunastu dniach, kiedy organizm przyzwyczai się do nowego źródła energii.

Filip Siódmiak

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych