Warzywa droższe od mięsa. Mini zakupy i pusty portfel
Ceny warzyw stale rosną. Nie tylko inflacja, ale i susza odciskają swoje piętno na naszych, coraz już chudszych portfelach.
W porównaniu do ubiegłego roku w niektórych przypadkach odnotowywany jest czterokrotny wzrost cen warzyw i owoców.
Dla przykładu marchew na warzywnej giełdzie Bronisze kosztuje obecnie 5 zł za kilogram, podczas gdy przed rokiem jej cena wynosiła 1 zł.
Por, który rok temu kosztował ok 2,5 zł/kg, obecnie kosztuje ponad 5 zł/kg.
Różnice w cenach przedstawia poniższa tabela. Wynika z niej, że ceny wszystkich podstawowych warzyw wzrosły od 60 proc. do nawet 346 proc.
Maj i czerwiec to miesiące, w których rozpoczyna się sezon na tegoroczne warzywa i owoce. Czy jest szansa, że ceny będą maleć?
Na cenach krajowych warzyw w kolejnych miesiącach mogą odbijać się wyższe niż rok temu koszty zarówno uprawy, jak i zbioru. Dużym znakiem zapytania, jak co roku, jest również przebieg warunków pogodowych w miesiącach letnich i w efekcie – wolumen produkcji, co też będzie miało wpływ na ceny. Mamy więc sporo niewiadomych. I o ile wiele wskazuje na to, że szczyt cen jest już za nami, to jednak ich poziom może pozostać powyżej roku poprzedniego – mówi Grzegorz Rykaczewski z Banku PEKAO.
Czytaj też: Niemcy. Za błędy Niemiec mają płacić Polacy
Czytaj też: Reuters: Oto dlaczego Intel wybrał Polskę
interiabiznes, tygodnikrolniczy, jb