
TYLKO U NAS
Nie bój się owoców! Obalamy mity związane z fruktozą
Spożycie owoców w diecie bywa obciążone licznymi mitami, w tym przekonaniem, iż zawarta w nich duża ilość fruktozy może negatywnie wpływać na zdrowie. W obiegowej opinii owoce bywają oskarżane o sprzyjanie tyciu, podnoszenie poziomu cukru we krwi oraz negatywny wpływ w kontekście cukrzycy i insulinooporności.
Badania przeprowadzone przez Kantar Polska, na zlecenie Core Team – forum współpracy polskich producentów owoców i warzyw – rzucają nowe światło na te kwestie, obalając nieuzasadnione mity.
Spożycie owoców, a glikemia
Wyniki sondażu pokazują, że aż 73 proc. Polaków uznaje owoce i warzywa za produkty wspierające stabilizację poziomu glukozy we krwi. W grupie owoców o najwyższej świadomości prozdrowotnej dominują jabłka (23 proc.) oraz owoce jagodowe, takie jak borówki, truskawki, maliny i żurawina. Wśród warzyw pozytywne skojarzenia zdrowotne z glikemią budzą czosnek (20 proc.), kapusta (18 proc.) oraz papryka, cebula i sałata (po 16 proc.). Owoce jagodowe, bogate w antocyjany, są szczególnie cenione za działanie przeciwzapalne i potencjalne zmniejszanie ryzyka cukrzycy typu 2.
Mityczna fruktoza
Fruktoza, naturalnie występująca w owocach, często jest niesłusznie postrzegana jako substancja o szkodliwym wpływie na zdrowie. Taki wizerunek wynika głownie z negatywnych konotacji związanych z nadmiarem cukrów w diecie, stosowaniem fruktozy jako zamiennika cukru stołowego oraz obecnością syropu glukozowo-fruktozowego w żywności wysokoprzetworzonej.
“Fruktoza jest jednym z najczęstszych mitów związanych z jedzeniem owoców. Owszem, jest to rodzaj cukru prostego, czyli takiego, który jest łatwo wchłaniany w naszym przewodzie pokarmowym i powoduje szybsze wahnięcia glukozy i insuliny we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że nie jest to fruktoza wyizolowana w postaci jednej mono cząsteczki w świeżych owocach. Ta fruktoza jest zawsze w towarzystwie ogromu składników bioaktywnych, witamin, składników mineralnych, no i przede wszystkim błonnika pokarmowego, który działa ochronnie” – tłumaczy Monika Hajduk, dietetyk kliniczny, Centrum Dietetyczne MonVita.
Warto jednak podkreślić, iż fruktoza w owocach występuje w połączeniu z błonnikiem, witaminami, składnikami mineralnymi oraz substancjami bioaktywnymi, takimi jak antyoksydanty. Te synergiczne właściwości sprawiają, że owoce:
Wspierają kontrolę glikemii – dzięki błonnikowi, który spowalnia wchłanianie glukozy i sprzyja zdrowej florze bakteryjnej jelit.
Zmniejszają ryzyko hipertrójglicerydemii – badania wskazują, że konsumpcja świeżych owoców jest odwrotnie proporcjonalna do ryzyka podwyższonych poziomów trójglicerydów.
Obniżają ryzyko cukrzycy typu 2 – spożycie owoców bogatych w antocyjany (np. borówki, jabłka, gruszki) wiąże się z redukcją ryzyka metabolicznych zaburzeń glukozowo-insulinowych.
Wciąż jednak pokutuje stwierdzenie, iż owoce, ze względu na zawartość łatwo przyswajalnych cukrów, często postrzegane są jako produkty, które należy wykluczyć lub znacząco ograniczyć w diecie osób z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej, takimi jak cukrzyca czy insulinooporność, a także w przypadku dyslipidemii, w szczególności hipertrójglicerydemii. Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy medycznej opartej na dowodach naukowych, nie ma konieczności całkowitego eliminowania owoców z diety w tych schorzeniach.
W kontekście zaburzeń gospodarki glukozowo-insulinowej kluczowe jest właściwe komponowanie posiłków, uwzględniając niski ładunek glikemiczny. Zaleca się więc umiarkowane spożycie owoców, zgodne z indywidualnymi potrzebami oraz zaleceniami dietetycznymi, bez konieczności ich całkowitego eliminowania.
Owoce jako element zdrowej diety
Systematyczne spożycie owoców i warzyw przyczynia się do profilaktyki otyłości. Wyniki badań wykazały, że osoby konsumujące więcej owoców i warzyw cechuje o 17 proc. niższe ryzyko otyłości w porównaniu do tych, które spożywają ich mniej. Co więcej, włączenie owoców do posiłku prowadziło do zmniejszenia całkowitego spożycia kalorii o około 150 kcal.
Syrop glukozowo-fruktozowy – czy jest się czego bać?
Warto odróżnić fruktozę naturalnie występującą w owocach od syropu glukozowo-fruktozowego, będącego powszechnym dodatkiem do produktów wysokoprzetworzonych, takich jak napoje, wypieki, słodycze czy dania gotowe. To właśnie ta forma fruktozy, spożywana w nadmiarze, jest odpowiedzialna za negatywne skutki zdrowotne, takie jak otyłość i zaburzenia metaboliczne.
“Niebezpieczny jest syrop glukozowo-fruktozowy, który jest pozyskiwany komercyjnie na szeroką skalę i przyczyna się do zaburzeń gospodarki lipidowej. Znajdziemy go głównie w słodkich napojach, w nabiale wysoko słodzonym, w pieczywie cukierniczym słodyczach, i to jest realny powód do niepokoju. Zwłaszcza w cukrzycy” – mówi Monika Hajduk, dietetyk kliniczny.
A co z przysłowiem o jednym jabłku dziennie?
Istnieje przysłowie sugerujące, iż ze względu na wszechstronne prozdrowotne właściwości jabłek, wystarczy każdego dnia spożyć po jednej sztuce, aby skutecznie uchronić się od wizyty u lekarza.
“Cukrzyca jako choroba metaboliczna potrzebuje dobrego żywienia. Dobre żywienie, to talerz, którego jedna połowa to warzywa i owoce. Jednym z owoców może być, jabłko. Jabłko do obiadu zamiast deseru. Zacznijmy odczarowywać jabłka i odczarować mity związane z owocami w cukrzycy. Odpowiednia ich ilość to clou. To jedno jabłko dziennie nam pomoże” – mówi dr hab. n. o zdr. Beata Sińska, p.o. kierownika Zakładu Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Nie bój się owoców!
Owoce są cennym elementem zdrowej diety, dostarczającym błonnika, antyoksydantów i naturalnej fruktozy w zdrowych proporcjach. Stanowią kluczowy składnik w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2 czy choroby sercowo-naczyniowe. Negatywny wizerunek fruktozy jest wynikiem jej nadużycia w przemyśle spożywczym, a nie właściwości naturalnych owoców, które powinny być integralną częścią codziennego jadłospisu.
Filip Siódmiak
Źródła:
• Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (Badanie zrealizowano w dniach 11-16 października 2024 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI). Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 20 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.)
• Wedick N.M., Pan A., Cassidy A., Rimm E.B., Sampson L., Rosner B., et al. 2012. Dietary flavonoid intakes and risk of type 2 diabetes in US men and women. Am. J. Clin. Nutr. 95(4): 925–933.
• Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, et al. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-A systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International Journal of Epidemiology. 2017;46(3):1029-1056.
• Adult Populations: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. PLoS One. 2015.
• Muraki I, Imamura F., Manson J.E. i wsp.: Fruit consumption and risk type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies. BMJ 2013; 347.
• Kodama S, Horikawa C, Fujihara K, Ishii D, Hatta M, Takeda Y, et al. Relationship between intake of fruit separately from vegetables and triglycerides – A meta-analysis. Clinical Nutrition ESPEN. 2018;27:53-8
»» O zdrowiu i diecie czytaj więcej tutaj:
„Bez cukru”, a „bez dodatku cukru”. Rozumiesz różnicę?
Jak przechowywać miód, aby nie stracił swoich właściwości?
»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.