Informacje
Rzucenie palenia tytoniu to jedna z najważniejszych decyzji prozdrowotnych / autor: Pixabay
Rzucenie palenia tytoniu to jedna z najważniejszych decyzji prozdrowotnych / autor: Pixabay

TYLKO U NAS

Rzucasz palenie? Zadbaj o te nawyki, aby nie przytyć…

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Absolwent studiów 1. stopnia na kierunku dietetyka, specjalność kliniczna na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Przygotowuje się do specjalizacji w dziedzinie dietetyki nefrologicznej

  • Opublikowano: 21 czerwca 2025, 19:00

  • Powiększ tekst

Rzucenie palenia tytoniu to jedna z najważniejszych decyzji prozdrowotnych, niosąca ze sobą istotne korzyści dla funkcjonowania całego organizmu. Rezygnacja z nałogu związana jest jednak z szeregiem napotykanych trudności, zarówno natury fizycznej, jak i psychicznej.

Proces odstawienia nikotyny wymaga nie tylko silnej motywacji czy wsparcia środowiskowego, ale również dostosowania stylu życia – w tym sposobu odżywiania – do nowych warunków metabolicznych.

Szybkie efekty

Już po kilku dniach abstynencji od nikotyny obserwuje się znaczną poprawę utlenienia tkanek, redukcję poziomu tlenku węgla we krwi oraz regenerację nabłonka dróg oddechowych.

Długofalowo zmniejsza się również ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów złośliwych, w szczególności raka płuc oraz przewlekłej obturacyjnej choroby płuc - POChP. Jednocześnie u wielu osób w okresie odstawienia tytoniu, szczególnie w jego pierwszych fazach pojawia się zwiększona tendencja do nadmiernego spożycia pokarmów – często o wysokiej gęstości energetycznej, sprzyjającej przyrostowi masy ciała.

Pamiętaj o tych wskazówkach

Unikanie cukrów prostych i produktów wysokoprzetworzonych - produkty bogate w cukry proste, takie jak słodycze, napoje gazowane czy wyroby cukiernicze powodują nagłe wahania glikemii, prowadzące do gwałtownych napadów głodu utrudniającym kontrolę masy ciała. Ich nadmierne spożycie wiąże się również z ryzykiem kompensacyjnego sięgania po jedzenie w celu redukcji napięcia emocjonalnego, tak charakterystycznego dla fazy odstawienia nikotyny.

Ograniczenie spożycia alkoholu - etanol zwiększa apetyt oraz może obniżać samokontrolę behawioralną, co sprzyja zarówno nawrotowi nałogu, jak i przejadaniu się. W okresie adaptacyjnym po zaprzestaniu palenia zaleca się więc całkowitą abstynencję alkoholową.

Modyfikacja wyborów kulinarnych - niektóre produkty spożywcze – zwłaszcza tłuste mięsa, potrawy pikantne i intensywnie przyprawione – mogą działać jako bodźce wyzwalające chęć zapalenia papierosa, ze względu na wcześniejsze skojarzenia smakowo-zapachowe. Często również i sama kawa jest przedmiotem sporu. Dla znacznego grona osób palących, kawa regularnie kojarzona jest z jednoczesnym zapaleniem papierosa.

Regularność posiłków - zaleca się spożywanie 4–5 niewielkich posiłków dziennie, w odstępach co 3–4 godziny. Taki model żywienia stabilizuje poziom glukozy we krwi, poprawia kontrolę łaknienia i zmniejsza ryzyko epizodów objadania się.

Zwiększenie podaży warzyw i owoców - świeże warzywa, ze względu na niską kaloryczność i wysoką zawartość błonnika, witamin oraz przeciwutleniaczy stanowią idealną alternatywę dla kalorycznych przekąsek. Wspierają one procesy detoksykacyjne organizmu, tak szczególnie istotne w pierwszych tygodniach po odstawieniu tytoniu.

Odpowiednie nawodnienie - zalecana podaż płynów to minimum 2 litry dziennie. Woda wspomaga eliminację toksyn, a jednocześnie może działać łagodząco na uczucie głodu oraz poprawiać koncentrację w okresie adaptacyjnym.

Filip Siódmiak

»» O zdrowiu i diecie czytaj więcej tutaj:

Rzucenie palenia przed zabiegiem operacyjnym – dlaczego warto to zrobić?

Zabójczy duet XX wieku – kawa i papieros

Te produkty lepiej ograniczyć w podeszłym wieku

»» Odwiedź wgospodarce.pl na GOOGLE NEWS, aby codziennie śledzić aktualne informacje

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych