Polacy oszczędzają na hotelach i restauracjach
Udział restauracji i hoteli w całości wydatków konsumpcyjnych polskich gospodarstw domowych stanowił 3,6 proc. w 2017 r. wobec średniej unijnej w wysokości 8,8 proc. całości wydatków na konsumpcję, wynika z danych Eurostatu.
W UE w 2017 r. udział wydatków gospodarstw domowych przeznaczonych na ‘restauracje i hotele’ był najwyższy na Malcie (20,2 proc.), a Cyprze (17,5 proc.) i w Hiszpanii (16,8 proc.) przez Grecją (15,4 proc.) i Irlandią (14,8 proc.). Na drugim końcu skali Rumunia (3,1 proc.), Polska (3,6 proc.) i Litwa (3,7 proc.) odnotowały najniższy udział wydatków gospodarstw domowych na ‘restauracje i hotele’ - czytamy w komunikacie.
W całej UE wydatki na restauracje i hotele opiewały w ub.r. na niemal 740 mld euro, tj. 4,8 proc. PKB Unii i stanowiły 1 400 euro na osobę, podano także.
Na podst. ISBnews