Zmienią się ceny żywności
W IV kwartale tego roku należy się spodziewać przyspieszenia dynamiki wzrostu cen detalicznych żywności, jednak wzrost ten będzie mniejszy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku - ocenia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).
"Pierwsze symptomy ożywienia popytu zapowiadają przyspieszenie dynamiki wzrostu cen w czwartym kwartale" - napisano we wrześniowym raporcie Instytutu. Zdaniem specjalistów wzrost ten powinien być jednak mniejszy niż w roku ubiegłym. Eksperci IERiGŻ zwracają uwagę, że sezonowy spadek cen detalicznych żywności w 2013 r. jest znacznie mniejszy niż w poprzednich latach. "Decydują o tym nie tylko wysokie ceny warzyw, ale również relatywnie niska dynamika cen żywności w pierwszych miesiącach roku, wymuszona pogorszeniem sytuacji dochodowej polskich konsumentów" - napisano.
Instytut spodziewa się, że w najbliższych tygodniach tempo spadku cen zbóż podstawowych wyhamuje. "Od początku obecnego sezonu w Europie i na świecie obserwuje się dynamiczny spadek cen. W Europie ceny zbóż paszowych spadły poniżej 180 EUR/t, a konsumpcyjnych poniżej 200 EUR/t. W kraju ceny zbóż spadły poniżej poziomu sprzed roku i dwóch lat" - napisano we wrześniowym raporcie.
"Tempo spadku cen zbóż podstawowych powinno zostać zahamowane, natomiast w najbliższych tygodniach obniżą się wyraźnie ceny kukurydzy" - dodano. Eksperci IERiGŻ wyjaśniają spadki cen dużą podażą ziarna od największych na świecie producentów.
"W obecnym sezonie mamy po raz pierwszy od kilku lat do czynienia z wysoką produkcją zbóż we wszystkich liczących się regionach świata. Powoduje to duży spadek cen ziarna, które są już niższe niż przed rokiem i dwoma laty" - głosi raport. "Poprawia się napięta dotychczas sytuacja podażowo-popytowa na rynku zbóż" - dodano.
(PAP)
bg/ jtt/ pad/
--------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------
Polecamy wSklepiku.pl:"Żywność – twój cudowny lek"
Jean Carper
Żywność – twój cudowny lek to przełomowa książka omawiająca zagadnienia żywności i żywienia. Napisana na podstawie wnikliwych badań naukowych, przedstawia wszechstronny obraz leczniczego oddziaływania żywności, która może być skutecznym lekiem na wszelkiego rodzaju przypadłości i choroby, począwszy od zwykłych przeziębień, a na chorobach nowotworowych skończywszy.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!
Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.
