Informacje
www.sxc.hu
www.sxc.hu

Zmienią się ceny żywności

Zespół wGospodarce

Zespół wGospodarce

Portal informacji i opinii o stanie gospodarki

  • Opublikowano: 12 września 2013, 11:23

    Aktualizacja: 12 września 2013, 14:40

  • Powiększ tekst

W IV kwartale tego roku należy się spodziewać przyspieszenia dynamiki wzrostu cen detalicznych żywności, jednak wzrost ten będzie mniejszy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku - ocenia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

"Pierwsze symptomy ożywienia popytu zapowiadają przyspieszenie dynamiki wzrostu cen w czwartym kwartale" - napisano we wrześniowym raporcie Instytutu. Zdaniem specjalistów wzrost ten powinien być jednak mniejszy niż w roku ubiegłym. Eksperci IERiGŻ zwracają uwagę, że sezonowy spadek cen detalicznych żywności w 2013 r. jest znacznie mniejszy niż w poprzednich latach. "Decydują o tym nie tylko wysokie ceny warzyw, ale również relatywnie niska dynamika cen żywności w pierwszych miesiącach roku, wymuszona pogorszeniem sytuacji dochodowej polskich konsumentów" - napisano.

Instytut spodziewa się, że w najbliższych tygodniach tempo spadku cen zbóż podstawowych wyhamuje. "Od początku obecnego sezonu w Europie i na świecie obserwuje się dynamiczny spadek cen. W Europie ceny zbóż paszowych spadły poniżej 180 EUR/t, a konsumpcyjnych poniżej 200 EUR/t. W kraju ceny zbóż spadły poniżej poziomu sprzed roku i dwóch lat" - napisano we wrześniowym raporcie.

"Tempo spadku cen zbóż podstawowych powinno zostać zahamowane, natomiast w najbliższych tygodniach obniżą się wyraźnie ceny kukurydzy" - dodano. Eksperci IERiGŻ wyjaśniają spadki cen dużą podażą ziarna od największych na świecie producentów.

"W obecnym sezonie mamy po raz pierwszy od kilku lat do czynienia z wysoką produkcją zbóż we wszystkich liczących się regionach świata. Powoduje to duży spadek cen ziarna, które są już niższe niż przed rokiem i dwoma laty" - głosi raport. "Poprawia się napięta dotychczas sytuacja podażowo-popytowa na rynku zbóż" - dodano.

(PAP)

bg/ jtt/ pad/

 

 

--------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------

Polecamy wSklepiku.pl:"Żywność – twój cudowny lek"

Jean Carper

Żywność – twój cudowny lek to przełomowa książka omawiająca zagadnienia żywności i żywienia. Napisana na podstawie wnikliwych badań naukowych, przedstawia wszechstronny obraz leczniczego oddziaływania żywności, która może być skutecznym lekiem na wszelkiego rodzaju przypadłości i choroby, począwszy od zwykłych przeziębień, a na chorobach nowotworowych skończywszy.

Żywność – twój cudowny lek

 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

Pamiętaj, możesz oglądać naszą telewizję na wPolsce24. Buduj z nami niezależne media na wesprzyj.wpolsce24.

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych