We Włoszech będą dodawać konopie do żywności
We Włoszech można będzie legalnie produkować żywność z ograniczoną ilości konopi - od oliwy po ser, herbatniki i piwo. W czwartek w Dzienniku Ustaw opublikowano dekret w tej sprawie. Dopuszczalna zawartość konopi to 2-5 miligramów na kilogram produktu.
Rozporządzenie wyznacza limit tetrahydrokannabinolu (THC), czyli organicznego związku chemicznego i głównej substancji psychoaktywnej zawartej w konopiach. Dekret włoskiego ministerstwa zdrowia stanowi, że limit THC w mące i produktach mącznych nie może przekraczać 2 miligramów na kilogram, zaś w oliwie - 5 miligramów.
Rolniczy związek Coldiretti w komentarzu do tej decyzji podkreślił, że dekret jest odpowiedzią na wnioski setek firm rolno-spożywczych, które zainwestowały w uprawę konopi. Jak zaznaczono, w ciągu pięciu lat teren takich upraw zwiększył się 10 razy - z 400 do 4000 ha.
Konopie będą dodawane do włoskich obwarzanków, czyli taralli, herbatników, chleba, a także białego sera ricotta, tofu, napojów wegańskich i piwa.
Czytaj też: Kanada: Legalizacja marihuany obniżyła ceny
PAP, KG