Informacje

Miód / autor: Pixabay
Miód / autor: Pixabay

TYLKO U NAS

Jak przechowywać miód, aby nie stracił swoich właściwości?

Filip Siódmiak

Filip Siódmiak

Student dietetyki na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Pasjonat sportu i zdrowego odżywiania oraz aktywnego trybu życia. W wolnym czasie uwielbia poszerzać swoją wiedzę w oparciu o najnowsze odkrycia naukowe, czym dzieli się z czytelnikami w swoich felietonach

  • Opublikowano: 23 kwietnia 2024, 21:00

  • Powiększ tekst

Miód zazwyczaj kojarzony jest z zdrowszą alternatywą tradycyjnego cukru stołowego – sacharozy. Cenimy go ze względu na jego prozdrowotne działanie – bakteriobójcze i wzmacniające odporność. Jednak wiele nieświadomie popełnianych błędów może prowadzić do zredukowania zdrowotnych właściwości miodu.

Popularne połączenie

Miód jest jednym z najpopularniejszych i zarazem najczęściej wykorzystywanych dodatków do herbaty. W niektórych przypadkach jest to nawet połączenie idealne. Jednak to właśnie to połączenie często prowadzi do utraty jego właściwości. Chodzi o temperaturę. Problemem zazwyczaj jest nieodpowiedni czas dodania miodu do naparu herbacianego bądź ciepłej wody, bowiem im wyższa temperatura, tym większa strata cennych związków.

Odpowiedzialny za bakteriobójcze działanie miodu jest enzym – inhibina. Jest ona niezwykle wrażliwa na działanie termiczne. Ulega rozkładowi powyżej 42°C. Z tego względu miód najlepiej dodawać nie od razu po wlaniu wrzątku do kubka, tylko spokojnie odczekać około 10 minut.

Przechowywanie

W kontekście zachowania prozdrowotnych właściwości miodu ważne jest nie tylko obchodzenie się nim w czasie łączenia z ciepłym napojem, ale także podczas codziennego składowania.

Idealny sposób na przechowywanie miodu: szklany słoik ze szczelnie zamykaną zakrętką / autor: Pixabay
Idealny sposób na przechowywanie miodu: szklany słoik ze szczelnie zamykaną zakrętką / autor: Pixabay

Najlepiej, aby temperatura powietrza nie przekraczała 25°C, przy czym wartość optymalna wynosi 18°C. Nie trzymajmy więc miodu w nasłonecznionych miejscach, narażonych na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, w okolicach kuchenek czy piekarników. Jednak ważny jest balans. Skrajnie niskie temperatury będą wpływać na proces jego rozwarstwiania oraz strat jakościowych.

Miód najlepiej przechowywać więc w zaciemnionej spiżarni lub szafce kuchennej. Idealnie sprawdzi się szklany słoik ze szczelnie zamykaną zakrętką.

Filip Siódmiak

»» O miodzie czytaj też tutaj:

Zmiany w 70 proc. etykietach miodów. To się skończy

Małe co nieco – czyli miód w rozsądnych ilościach

Powiązane tematy

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych